Mit o Mozartovom efektu kod epilepsije

Nova studija psihologa sa Sveučilišta u Beču pokazuje da nema znanstvenih dokaza koji bi poduprli navodni pozitivan učinak Mozartove sonate KV448 na epilepsiju.

Tijekom proteklih 30 godina bilo je nevjerojatnih tvrdnji o pozitivnim učincima glazbe Wolfganga Amadeusa Mozarta – na ljude, životinje pa čak i mikroorganizme. Na primjer, kaže se da slušanje njegove sonate povećava inteligenciju odraslih, djece ili fetusa u maternici.

Govorilo se da su čak i krave davale više mlijeka i da su bakterije u postrojenjima za pročišćavanje otpadnih voda bolje radile kad su čule Mozartovu skladbu.

Neke studije koje su izvijestile o ublažavanju simptoma kod pacijenata s epilepsijom nakon slušanja KV448 privukle su veliku pozornost javnosti.

Nakon 12 godina u komi: Muškarac ispričao što je vidio i osjetio

Mozartov učinak kod epilepsije bio bi poželjan jer antiepileptički lijekovi često izazivaju teške nuspojave i mogu negativno utjecati na funkcije organa, plodnost ili krvnu sliku bolesnika, a kod 30% oboljelih od epilepsije terapija lijekovima je neučinkovita.

U međuvremenu, neke su studije izvijestile da su pacijenti koji su slušali KV448 imali manje epileptičnih napadaja, dok je za Haydnovu Simfoniju 94 čak zabilježeno da ima antiepileptički učinak, podsjetili su bečki istraživači. Predstavljaju sustavni pregled i meta-analizu učinaka KV448 na epilepsiju i povezana medicinska stanja.

Britanac je pao u komu nakon što je pojeo piletinu

Sada, psiholozi sa Sveučilišta u Beču Sandra Oberleiter i Jakob Pietschnig pokazuju u novoj studiji objavljenoj u časopisu Nature Scientific Reports da nema dokaza o pozitivnom učinku Mozartove melodije na osobe s epilepsijom.

Njihova se studija temelji na svoj dostupnoj znanstvenoj literaturi na tu temu. Istraživači su nepokolebljivi da nema pouzdanih dokaza o tako blagotvornom učinku Mozartove glazbe na epilepsiju. Otkrili su da bi ovaj navodni Mozartov učinak mogao biti uglavnom posljedica selektivnog izvještavanja, male veličine uzorka i neadekvatnih istraživačkih praksi u ovoj literaturi.

“Mozartova glazba je lijepa, ali nažalost, ne možemo očekivati ​​da će ublažiti simptome epilepsije”, zaključili su istraživači. /zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki