Ideja da je hladnjak optimalno mjesto za čuvanje svih namirnica je pogrešna. Nije prikladan za očuvanje svježine nekog voća, povrća i slatkiša.
Anatolij Krjukov, kuhar, govorio je o tome koji proizvodi ne bi trebali biti izloženi negativnim temperaturama.
Prema riječima stručnjaka, rajčice, osobito nezrele, ne biste trebali stavljati u hladnjak.
Na tamnom i toplom mjestu moraju dobiti okus, a na niskim temperaturama prestaje sazrijevanje plodova, otvrdnu i upijaju strane mirise.
Hladnjak nije prikladan za jabuke, krumpir, mrkvu i kupus. Bolje ih je smjestiti u hladan, taman, dobro prozračen prostor.
Anatolij Krjukov naglašava da nema potrebe čuvati čokoladu i med u hladnjaku. Na površini pločice stvorit će se kondenzacija, zbog čega će biti prekrivena bijelim premazom.
Okus čokolade će se promijeniti na gore. I med se brzo kristalizira na niskim temperaturama, što je prirodan proces, ali ograničava njegovu upotrebu.
Osim toga, chef upozorava da u hladnjak ne stavljate agrume s visokim udjelom askorbinske kiseline – grejpfrutove, naranče, limune.
Ranije smo podijelili kako ubrzati kuhanje karameliziranog luka.