8 faktora koji nam kradu godine života – Nisu povezani sa zdravstvenim problemima

Imate li mjesece za druženje s obitelji i prijateljima? Nezadovoljstvo i izolacija koje osjećate mogu skratiti vaš životni vijek. Isto se može dogoditi ako osjećate da ne dobivate poštovanje koje zaslužujete od kolega ili čak rodbine.

Drugim riječima, na životni vijek značajno utječu čimbenici koji nemaju nikakve veze s našim medicinskim kartonom, ali su usko povezani s našim mentalnim zdravljem i emocijama koje doživljavamo.

Istraživači sa Sveučilišta Harvard u suradnji sa svojim kolegama sa Sveučilišta u Kaliforniji fokusiraju se na osam neočekivanih društvenih čimbenika koji povećavaju rizik od prerane smrti.

Tu spadaju usamljenost, duga razdoblja bez kontakta s obitelji, kao i život u četvrtima s puno smeća ili osjećaj da vas okolina ne tretira s poštovanjem.

Zapravo, na temelju svojih otkrića, istraživači su izradili upitnik od deset pitanja na temelju dobi, spola i društvenih karakteristika kako bi predvidjeli dugovječnost, kako je objasnio voditelj istraživanja dr. Sachin Shah sa Sveučilišta Harvard.

Kojih je osam čimbenika koji predviđaju rizik od prerane smrti? To uključuje:

  • nepotpuna čistoća susjedstva
  • nepostojanje financijske kontrole
  • susret s djecom rjeđe od jednom godišnje
  • nezaposlenost
  • nedostatak angažmana i aktivnosti s djecom
  • odsustvo volonterizma
  • osjećaj izolacije i usamljenosti
  • ophoditi se prema drugima bez pristojnosti i poštovanja

Prethodna istraživanja također su povezivala usamljenost sa skraćenim očekivanim životnim vijekom i smatrala je jednako opasnom kao i drugi čimbenici rizika poput pušenja, pretilosti i nedostatka tjelesne aktivnosti.

U skladu s tim, prethodna su istraživanja također povezivala nezaposlenost s povećanim stresom i smanjenim životnim vijekom.

Što se tiče čistoće stambenog prostora, iako se na prvi pogled ne vidi korelacija s dugovječnošću, drugim čitanjem će se pokazati da čistoća prostora odražava socioekonomski status pojedinca, a time i pristup zdravstvenim uslugama ili zdraviju prehranu.

ygeiamou.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki