6 razloga da svaki dan jedete chia sjemenke

Budući da je bogata mnogim ključnim nutrijentima, istraživanje otkriva da redovita konzumacija chia sjemenki može poboljšati vaše zdravlje na mnogo načina. Neke od najboljih dobrobiti chia sjemenki su:

1. Koža i starenje

Istraživači u Meksiku otkrili su da chia sjemenke imaju ukupnu koncentraciju prirodnih fenola (antioksidansa) gotovo dvostruko veću od one koju bi trebale imati. Studije su dokazale da antioksidativna aktivnost zaustavlja do 70% aktivnosti slobodnih radikala.

Ovo istraživanje u biti dokazuje da su chia sjemenke jedna od namirnica s najvećim antioksidansima. Antioksidansi ubrzavaju regeneraciju kože i sprječavaju daljnja oštećenja. Konzumacija chia sjemenki može spriječiti prerano starenje kože uslijed upala i oštećenja slobodnih radikala.

2. Poboljšava probavu

Chia je super bogata vlaknima. Jedna porcija može osigurati preporučeni dnevni unos vlakana, prema American Dietetic Association.

Liječnici su ukazivali na rizike seksa u parnoj kupelji, ali ispitanici imaju drugačije mišljenje

Vlakna su ključna za sposobnost vašeg tijela da uravnoteži razine inzulina. Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, sjemenke poput lana i chia mogu biti prirodni balanseri šećera u krvi zbog visokog udjela vlakana i zdrave masti.

Visok udio vlakana omogućuje chia sjemenkama da podupru peristaltiku i zauvijek zaborave na zatvor. Visok sadržaj vlakana u chia sjemenkama također pomaže ljudima da se osjećaju bolje jer apsorbiraju značajnu količinu vode i odmah bubre u želucu nakon gutanja. Ovo može objasniti zašto su kliničke studije pokazale da chia suzbija glad i apetit, što također može dovesti do gubitka težine.

Također, kada se konzumiraju, chia sjemenke stvaraju tvar sličnu želatini u želucu. Ovo djelovanje na stvaranje gela posljedica je topivih vlakana u chia sjemenkama i može djelovati kao prebiotik koji podržava rast probiotika u crijevima.

3. Zdravlje srca

Chia sjemenke mogu spriječiti upale, regulirati kolesterol i sniziti krvni tlak. Sve to čini ove sjemenke izuzetno korisnima za zdravlje srca. Također, poništavanje oksidativnog stresa, netkokoja redovito konzumira chia sjemenke manja vjerojatnost razvoja ateroskleroze. Jedući chia sjemenke, možete ojačati i zaštititi svoje srce zahvaljujući omega-3.

Nutricionisti preporučuju svakodnevnu konzumaciju ovog povrća

4. Pomoć u liječenju dijabetesa

Budući da su chia sjemenke bogate alfa-linolenskom kiselinom i vlaknima, istraživači sa Sveučilišta Litoral u Argentini odlučili su utvrditi kako chia sjemenke mogu pomoći u sprječavanju metaboličkih poremećaja kao što su dislipidemija (pretjerana masnoća u krvi) i inzulinska rezistencija u razvoju dijabetes.

5. Povećava energiju i poboljšava metabolizam

Studija objavljena u časopisu “Journal of Strength and Conditioning” zaključila je da chia sjemenke povećavaju izvedbu vježbanja onih koji ih konzumiraju. Svakodnevnom konzumacijom chia sjemenki možete poboljšati svoj metabolizam i sagorjeti salo na trbuhu. Studije pokazuju da dodavanje chia sjemenki u prehranu također smanjuje visceralno masno tkivo, tkivo iz trbušne masnoće koje utječe na tjelesni metabolizam i sastavni je dio pretilosti.

6. Jače kosti

Samo jedna unca chia sjemenki ima oko 18% preporučene dnevne količine kalcija. Kalcij je temeljan za zdravlje kostiju i pomaže u održavanju čvrstoće i mase kostiju. Chia također sadrži bor, koji je još jedan bitan nutrijent za zdravlje kostiju. Bor pomaže metabolizirati kalcij, magnezij, mangan i fosfor za zdrav rast kostiju i mišića.

/zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki