Drugačija verzija tjestenine sa škampima, sa cherry rajčicama glaziranim petimizeom. Postat će jedno od vaših omiljenih jela od tjestenine!
od strane Dine Nikolaou
Spremno za 40′
Materijali
8 većih kozica, po mogućnosti svježih
500 gr. mali škampi, smrznuti, očišćeni
1 paket špageta br. 6
40 ml d.p. maslinovo ulje
1 puni c.c. pasta od češnjaka iz staklenke
500 gr. šarene cherry rajčice
50 ml rođendanskog napitka
100 ml suhog bijelog vina
200 gr. jogurt
100 ml arianija
2 žlice slatka paprika
lišće ½ vezice peršina nasjeckanog
korica 1 čistog limuna
sol, svježe mljeveni crni papar
Postupak
Velike škampe očistimo od ljuski, a glavu i vrh repa sačuvamo. Vrhom malog noža povucite i uklonite crnu utrobu leđa.
U veći lonac stavite puno posoljene vode da prokuha. Čim prokuha dodajte škampe male i velike i kuhajte ih 5 minuta. Vaditi ih šupljikavom žlicom i ostaviti u cjedilu da se ocijede.
U istu vodu u kojoj su se kuhali škampi dodati špagete i skuhati ih al dente. Dobro ocijediti.
U međuvremenu u plitkoj i širokoj posudi zagrijte pola maslinovog ulja na srednje jakoj vatri i dodajte cherry rajčice. Začinite solju i paprom, pojačajte vatru i pirjajte 6-7 minuta miješajući kuhačom. Prelijte preko petimezi, promiješajte i ulijte sastojke u zdjelu.
Vratite lonac na vatru i dodajte preostalo maslinovo ulje da se zagrije. Dodajte kremu od češnjaka i pirjajte 1 minutu uz stalno miješanje. Dodajte kuhane škampe i papriku i nastavite pirjati 1-2 minute. Deglazirajte vinom i, čim alkohol ispari, dodajte jogurt, ariani, sol i papar. Sve sastojke zajedno kuhajte oko pola minute i maknite s vatre. U lonac ulijte kuhane špagete, cherry rajčice i koricu limuna. Lagano promiješajte i poslužite posuto nasjeckanim peršinom.
časopis za masline.gr