Bez panike: Što učiniti ako vam riblja kost zapne u ustima

Evo što učiniti ako se nađete u takvoj situaciji:

Ostanite mirni: prvi i najvažniji korak je zadržati mir. Panika može pogoršati situaciju. Nekoliko puta duboko udahnite kako biste ostali pribrani.

Nemojte gutati: Oduprite se porivu za gutanjem, jer to može uzrokovati pomicanje riblje kosti dalje niz grlo, povećavajući rizik od ozljeda.

Pokušajte se nježno nakašljati: Kašalj je prirodni refleks koji vam može pomoći da izbacite riblju kost. Međutim, izbjegavajte jak kašalj jer može uzrokovati da se kost još više zaglavi.

Ovo spašava živote: Kako se u nekoliko sekundi oporaviti od gušenja! (VIDEO)

Grgljajte slanom vodom: prskanje tople slane vode u ustima može ublažiti iritaciju i pomoći u ispiranju riblje kosti. Pomiješajte žličicu soli u čašu tople vode i grgljajte oko 30 sekundi.

Jedite meki kruh ili rižu: konzumacija mekog kruha ili riže može pomoći u guranju riblje kosti u probavni trakt. Jedite u malim zalogajima i dobro žvačite kako biste bili sigurni da je kost ugrađena u hranu.

Korištenje pinceta ili kliješta: Ako je riblja kost vidljiva i dostupna, možete je pokušati uhvatiti čistom pincetom ili kliještima i pažljivo ukloniti. Pazite da ne gurnete kost dalje prema dolje.

Progutajte bananu: jedenje meke banane može pomoći u guranju riblje kosti prema dolje, istovremeno osiguravajući sklisku površinu kako bi se olakšao njezin prolaz kroz probavni sustav.

Pijte maslinovo ulje: Gutanje žlice maslinovog ulja može pomoći u podmazivanju grla i jednjaka, što će olakšati pomicanje riblje kosti prema dolje.

Liječnik: Često gušenje hranom simptom je sljedećih problema

Potražite liječničku pomoć: Ako riblja kost ostane zaglavljena ili ako osjetite jaku bol, otežano disanje ili stalnu nelagodu, odmah potražite liječničku pomoć. Ne pokušavajte silom ukloniti kost jer to može dovesti do ozljede.

Otiđite u hitnu pomoć: Ako je riblja kost duboko ukočena, uzrokujući jaku bol, ili ako je ne možete sami izvaditi, idite u hitnu. Medicinski stručnjaci mogu koristiti specijalizirane alate za sigurno i učinkovito uklanjanje kosti.

Važno je zapamtiti da je najbolji pristup prevencija. Budite oprezni pri konzumiranju ribe tako da je prije konzumacije pažljivo pregledate ima li kostiju. Polagano i namjerno žvakanje također može smanjiti rizik od gutanja ribljih kostiju. U slučaju uklještenja riblje kosti, brza i odgovarajuća akcija može biti ključna kako bi se osigurao pozitivan ishod.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki