Ukusno jelo koli pečeno u pećnici s umakom od sočne rajčice i začinskog bilja
Spremno za sat vremena
od strane Dine Nikolaou
Materijali
8 kuglica od 100-120g.
3 zrele rajčice, oguljene i bez sjemenki, narezane na kockice
1 žličica juhe od kapara
1 žličica juha od paste od rajčice
½ šalice maslinovog ulja
1 šalica nasjeckanih kalamon maslina
1 šalica nasjeckane metvice
½ šalice krušnih mrvica, naribanih
2 glavice luka narezane na tanke ploške
1 žličica juhe od origana
1 žličica slatka majčina dušica
2 češnja češnjaka, otopljena
3 žličice žlica balzamičnog octa
Sol papar
Postupak
Zamolite svog ribiča da vam očisti mjehuriće ili sami izvadite utrobu i glavu tako što ćete ih zarezati dijagonalno. Dobro ih operite i začinite solju i paprom. Držite ribu sa strane.
Zagrijte pećnicu na 180ºC. Uzmite lim od pećnice, naslagajte luk i začinite solju i paprom. U dubljoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje s pastom, rajčicom, kaparima, maslinama, metvicom, timijanom, origanom, češnjakom, balzamičnim octom te začinite solju i paprom.
Položite ogrlice na luk i prelijte ih umakom od sirove rajčice. Dobro rastanjiti da kolutovi budu pokriveni. Pospite prezlama i prekrijte pleh papirom za pečenje.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-35 minuta. Zadnjih 5 minuta izvadite tepsiju i stavite peći na roštilj da jelo dobije boju. Hranu poslužite toplu ili hladnu uz basmati rižu ili zobene pahuljice.
časopis za masline.gr