Jedinstvena uljasta bamija sa svojom karakterističnom slatkoćom kuhana je s odležanim balzamikom i fetom! Pa im preostaje samo poslužiti ih kruhom u izobilju!
Spremno za sat vremena
Materijali
80 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 kg očišćene bamije
20 ml balzamičnog octa
1 luk
2 mlada luka
1 kutija slatka pasta od rajčice
1 vezica peršina, nasjeckanog
3 velike rajčice, nasjeckane
200 g feta, mrvljena
malo bukovo
sol, svježe mljeveni papar
Postupak
U dubokoj tavi na srednje jakoj vatri pirjajte bamiju na pola ulja 5 minuta, često miješajući lopaticom. Deglazirajte octom, miješajte 1 minutu i prebacite ih u veliku tavu.
Nasjeckajte luk i mladi luk te ih pirjajte u istoj tavi 2 minute dok ne uvenu. Zatim dodajte pulpu, sol, papar i 150 ml vode. Maknite s vatre i prelijte preko bamije.
Zagrijte pećnicu na 200°C. U tavu dodajte peršin, rajčice i preostalo maslinovo ulje.
Pecite hranu u pećnici oko 40 minuta, dok bamija ne ostane samo na ulju. Čim tepsiju izvadite iz pećnice, pospite fetom i malo bukova i poslužite.
Savjeti
Vrijeme kuhanja je vrlo važno, stoga kuhajte bamije prema tome koliko su mekane i dok ne ostanu samo na ulju.
Eva Monohari – Funky Cook
časopis za masline.gr