Kako očistiti klimu prije ljeta i uštedjeti do 15%

Kako temperatura raste, važno je odmah započeti s postupcima održavanja klima uređaja kako bi vaš dom bio spreman za ljeto.

Zapravo, prema web stranici američkog Ministarstva energetike, čisti filtri u klima uređajima štede do 15% električne energije u usporedbi s prljavim filtrima.

Kako da očistim filtere klima uređaja?

Prema stručnjacima, dobro je čistiti filtre klima uređaja barem jednom mjesečno. Naravno, u slučaju da vidite da ima rupa ili drugih znakova istrošenosti, filtere treba zamijeniti.

Osim toga, važno je svakako dobro očistiti filtere i to jednom u proljeće, nekoliko dana prije nego što ga počnete koristiti za ljeto. Treba imati na umu da postupak čišćenja treba izbjegavati kada je temperatura okoline previsoka (iznad 35 stupnjeva Celzijusa) ili preniska (ispod 10 stupnjeva).

Pogledajte postupak čišćenja korak po korak:

  • Provjerite je li klima uređaj isključen i je li prekidač na glavnoj ploči napajanja isključen.
  • Otvorite “poklopac” (prednji poklopac, odnosno ono što pokriva prednjicu) klima uređaja, pomoću odvijača.
  • Uklonite filtre rukama, kao što je prikazano na slici ispod:

  • Stavite filtere u sudoper i poprskajte ih posebnim sredstvom za čišćenje. Ako nemate, napunite bočicu s raspršivačem do pola octom, a do pola vodom i time pošpricajte. Ostavite tekućinu da djeluje (jedan sat za otopinu octa, inače slijedite upute na proizvodu za čišćenje koji ste kupili). Dobro isprati vodom.
  • Ako prljavština i dalje postoji, možete upotrijebiti meki dio spužve ili krpe da pažljivo izribate filtar blagim sredstvom za čišćenje. Ponovno isperite.
  • Ostavite filtre na mjestu s dobrom cirkulacijom zraka najmanje 1 sat da se temeljito osuše. Vratite ih u klima uređaj, pazeći da su otvori za filtere u dobrom kontaktu s uređajem. Ponovno zatvorite poklopac klima uređaja.
  • Ako želite potpunije čišćenje, dok se filtri suše možete ukloniti prašinu iz unutrašnjosti klima uređaja posebnom četkom, nježnim pokretima odozgo prema dolje, pazeći da se listovi ne naboraju.

Gledaj video:



ieidiseis.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki