7 božićnih začina i njihove zdravstvene prednosti za naše tijelo

Anis, klinčić, đumbir, korijander, muškatni oraščić, piment, vanilija i cimet… Tipični su božićni začini koji se često koriste u slasticama, punčevima ili štite cijeli organizam od bolesti.

Pogledajte više:

Danas vam predstavljamo 7 božićnih začina i njihove zdravstvene dobrobiti:

1. anis

Zvjezdasti anis dolazi iz jugoistočne Azije i raste na zimzelenom drveću. Ovaj začin se koristi za izradu slatkiša i medenjaka. Ove delicije nisu samo ukusne, već su i lakše probavljive jer anis pomaže u smirivanju crijeva. Sadrži anetol koji također poboljšava disanje.

2. klinčić

koriste se zgnječeni ili kao osušeni cvjetni pupoljci. Često ga ima u medu, kuhanom vinu i punču. Izvrstan aromatičan začin koji jača želudac, smanjuje nadutost i proljev. Zahvaljujući sadržaju eugenola, klinčić može čak smanjiti karijes kada se žvače, što ga čini jednim od najboljih prirodnih lijekova.

3. Đumbir

izvorno je otkriven u Aziji, ali se sada uzgaja u Europi. Jakog je okusa i grije nepce. Jednostavno rečeno, djeluje poput aspirina.

Pogledajte više:

4. kardamom

Kardamom, bliski rođak đumbira, zaslužan je za pikantan, slatkast i slan okus medenjaka. Stari Rimljani koristili su kardamom za liječenje – pomaže probavi i općenito je učinkovit protiv rana ili lošeg zadaha.

5. Korijander

Korijander je začin koji pomaže u ublažavanju grčeva u želucu te poboljšava probavu i smanjuje napetost i tjeskobu. Treba ga koristiti štedljivo zbog jakog okusa.

Pogledajte više:

6. Vanilija

Vanilija je glavni sastojak u pripremi većine božićnih slastica, a nakon šafrana najskuplji je začin na svijetu. Pomaže da se opustite od .

7. cimet

Blagdan ne bi bio praznik bez cimeta. Kolačići s cimetom, vafli s cimetom, kuhano vino, punč… sve je obogaćeno cimetom. Cimet se dobiva iz unutarnje kore zimzelenog stabla cimeta. Njegov hipnotički miris pozitivno djeluje na razinu serotonina.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki