Pametni načini za smanjenje šećera u prehrani

Redovito konzumiranje hrane i pića s visokim udjelom šećera povećava rizik od pretilosti i karijesa.

Slatka hrana i pića često su bogati energijom i ako se konzumiraju prečesto mogu pridonijeti debljanju. Prekomjerna tjelesna težina ili pretilost može dovesti do zdravstvenih stanja poput dijabetesa tipa 2, određenih vrsta raka, bolesti srca i moždanog udara, navodi eatwell.com

Mnoga pakirana hrana i pića sadrže iznenađujuće visoke količine slobodnih šećera.

Slobodni šećeri nalaze se u mnogim namirnicama, uključujući:

  • slatka pića
  • žitarice za doručak sa šećerom
  • torta
  • kolačići
  • peciva i pudinzi
  • slatkiši i čokolada
  • alkoholno piće

Oznake hrane mogu pomoći. Pomoću njih provjerite koliko šećera hrana sadrži.

Pametni načini za smanjenje šećera u prehrani

Postupno smanjite šećer koji sami dodajete

Pijete li kavu s puno žlica šećera? Za početak pokušajte smanjiti broj kava koje pijete tijekom dana. Pokušajte postupno smanjivati ​​žličice šećera koje stavljate u svaku šalicu/čašu (npr. s 3 na 2,5, zatim na 2 i tako dalje). Ne možete uspjeti? Postoji i rješenje zamjene šećera nekim niskokaloričnim zaslađivačem, npr. zaslađivač iz biljke stevije.

Napravite pametne zamjene

Na primjer, ako volite jesti žitarice za doručak, nastavite ih jesti. Samo pronađite žitarice s nižim udjelom šećera. Kupujte ciljano i nećete se morati lišiti nijedne svoje omiljene navike.

Još jedna pametna zamjena za doručak ili užinu: namažite kriške kruha od cjelovitog zrna, tost ili krekere tahinijem, nezaslađenim maslacem od kikirikija, nemasnim krem ​​sirom ili čak humusom umjesto meda ili džema. Ne radi se o tome koliko se trudiš, već o tome kako to radiš!

Uključite u prehranu proizvode s oznakom “bez šećera” ili “bez dodanog šećera”. Postoji veliki izbor takvih proizvoda koji će vam pomoći da uštedite ne samo šećer, već i kalorije.

Radije dodajte okus svojim salatama s domaćim preljevima na bazi maslinovog ulja i raznih začina/trava.

priče o zdravlju.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki