Besplatni testovi rezerve jajnika održat će se u Sofiji

Jedna od 10 žena mlađih od 37 godina – ima problem s rezervom jajnika – a da toga nije svjesna.

Starost jajnika veća je od kalendarske. Nakon 38 godina taj se omjer ne povećava, ali problemu se dodaju prirodni fiziološki procesi starenja jajnika.

„Vaše jajne stanice vaše su sutra“ moto je kampanje probira jajnih stanica koja je započela 20. ožujka. Organizatori su invitro klinika “Sofija” i Federacija “Bugarski forum pacijenata”. Zaštitno lice kampanje je glumica Iskra Donova.

U okviru inicijative djevojke i žene do 37 godina moći će se besplatno testirati na rezervu jajnika. Inicijativa će trajati dva mjeseca, a pregledi će se obavljati u invitro bolnici “Sofija”, uz unaprijed zakazano vrijeme. Hormonalne pretrage, koje su također besplatne, obavljat će se u laboratorijima “Cibalab”.

Prof. dr. Savina Hadzydekova, dr. med.: Mitohondriji u jajnim stanicama osjetljivi su na učinke starenja

Cilj kampanje je da mlade djevojke i žene provjere svoje reproduktivne mogućnosti.

Pretrage koje će se u okviru inicijative napraviti svakoj voljnoj dami su ultrazvučna procjena rezerve jajnika i hormonska analiza problema.

Evo nekoliko činjenica za razmišljanje:

• Žene troše 31,8 trilijuna dolara globalne potrošnje.

• Žene provedu više od tri mjeseca svog života kod frizera.

• Gledaju televiziju – 8 godina i 4 mjeseca kroz cijeli život.

• Provesti na društvenim mrežama – 5 godina za cijeli život.

• 94% žena u dobi od 15 do 35 godina provede više od sat vremena dnevno u online kupnji.

• Žene rade u prosjeku 8 sati i 39 minuta dnevno – gotovo sat vremena više od muškaraca, uzimajući u obzir i plaćene i neplaćene aktivnosti. Ali ne mogu pronaći 30 minuta godišnje da provjere rezervu jajnika. Kampanja je i izazov ženama da pravilno procijene važne prioritete u svom životu, poput majčinstva i rođenja zdravog djeteta.

Milena Vasileva

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki