“Loš” (LDL) kolesterol: 8 namirnica koje ga snižavaju

Pravilnim odabirom namirnica možemo smanjiti kolesterol i poboljšati broj lipida koji cirkuliraju u krvi. Dodavanje hrane u našu prehranu koja snižava LDL kolesterol, štetnu česticu kolesterola koja doprinosi aterosklerozi začepljenjem arterija, najbolji je način za postizanje dijete s niskim kolesterolom.

Različite namirnice snižavaju kolesterol na različite načine. Neki sadrže topiva vlakna koja vežu kolesterol i njegove tvari u probavnom sustavu i uklanjaju ih iz našeg tijela prije nego što uđu u cirkulaciju. Neki sadrže nezasićene masti koje izravno snižavaju LDL. Neki, pak, sadrže biljne sterole i stanole koji sprječavaju tijelo da apsorbira kolesterol.

1. Zob: Jednostavan prvi korak za snižavanje kolesterola je dodavanje zdjelice zobi ili zobenih pahuljica svom doručku, budući da sadrže 1 do 2 grama topivih vlakana. Dodajte bananu ili nekoliko jagoda da dobijete još pola grama. Međutim, prema prehrambenim smjernicama, preporučuje se 20 do 35 grama vlakana dnevno, pri čemu najmanje 5 do 10 grama dolazi iz topivih vlakana.

2. Ječam i druge cjelovite žitarice: Kao i kod zobi, ječam i druge cjelovite žitarice doprinose smanjenju rizika od srčanih bolesti uglavnom putem topivih vlakana koja sadrže.

3. Grah: Grah je posebno bogat topivim vlaknima. Tijelu je potrebno nešto više vremena za probavu, što rezultira snažnim osjećajem sitosti koji traje nekoliko sati. Uz toliki izbor graha na tržištu, od crnog graha do divovskog graha, grah je jedna od najsvestranijih namirnica jer se može kuhati na različite načine.

4. Patlidžani i bamija: Ova dva nemasna povrća izvrsna su opcija za topiva vlakna.

5. Orašasti plodovi: Mnoštvo je studija dokazalo ogromne prednosti konzumiranja orašastih plodova kao što su orasi, kikiriki, bademi itd. u održavanju dobrog stanja srca. Konzumiranje oko 1 grama orašastih plodova dnevno može malo smanjiti LDL kolesterol. Osim toga, orašasti plodovi imaju hranjive tvari koje poboljšavaju zdravlje srca na mnoge dodatne načine.

6. Jabuke, grožđe, jagode i citrusno voće: Ovo voće je bogato pektinom, vrstom topivih vlakana koja snižavaju LDL kolesterol

7. Masna riba: Konzumiranje ribe 2 ili 3 puta tjedno snižava LDL kolesterol na dva načina: zamjenom mesa koje sadrži zasićene masti koje podižu LDL kolesterol i unosom omega-3 masti koje snižavaju LDL. Konkretno, omega 3 masne kiseline smanjuju trigliceride u krvotoku i istovremeno štite srce pomažući u sprječavanju pojave abnormalnog srčanog ritma.

8. Maslinovo ulje: Prema istraživanjima, ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži više polifenola, koji su povezani s višim razinama kolesterola i smanjenom upalom, dok je nešto više od pola žlice dnevno povezano s do 15% nižim rizikom od srčanih bolesti i 21% manje šanse za koronarne bolesti srčana bolest.

Prema stručnjacima, sigurnije je ulagati u nekoliko različitih izvora takve hrane nego u jedan ili dva za snižavanje kolesterola

Vegetarijanska prehrana znatno snižava LDL kolesterol, trigliceride i krvni tlak. Osnove prehrane uključuju voće i povrće, cjelovite žitarice i biljne proteine. Zob, ječam, bamija i patlidžan neke su od namirnica koje sadrže topiva vlakna

Međutim, promjena prehrane u smjeru smanjenja kolesterola zahtijeva pažnju i svakako se ne može učiniti preko noći. Od sada će namirnice s polica supermarketa biti drugačije, s prilično različitim teksturama i okusima.

Ali ova je dijeta definitivno dijeta koja ne samo da snižava razinu kolesterola, već također drži krvni tlak pod kontrolom, pomaže arterijama da pravilno reagiraju i dobra je za zdravlje kostiju i probave, a samim time i za mentalno zdravlje.

ygeiamou.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki