Recept iz knjige Dine Nikolaou “Dina’s Best Fast Foods”, nagrađene kao najbolja knjiga o mediteranskoj kuhinji u našoj zemlji, na Gourmand World Cookbook Awards 2017.
Spremno za 50′
od strane Dine Nikolaou
Materijali
Za mesne okruglice
250 g suhi sitni grah namočen preko noći i skuhan
1 veliki suhi luk, narendan
2 češnja češnjaka, otopljena
½ žličice slatki kim, u prahu
½ vezice svježeg lišća peršina, nasjeckanog
1½ žličice slatki prašak za pecivo
višenamjensko brašno, za brašno
maslinovo ulje za prženje
sol, svježe mljeveni papar
Za tahini umak
1 šalica tahinija
sok od 2 limuna
1 režanj češnjaka, otopljen
1 šalica vode cca
sol, svježe mljeveni papar
Postupak
Za mesne okruglice: Ocijedite grah i ulijte ga u posudu blendera. Pulsirajte ih tako da budu dobro nasjeckani, ali ne i pasirani.
Prebacite ih u veliku zdjelu i dodajte luk, češnjak, kumin, peršin i prašak za pecivo. Začinite solju i paprom i smjesu jako dobro izmiješajte. Zdjelu prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 1 sat da se dobro stegne.
Izvadite iz hladnjaka, oblikujte relativno velike polpete (kao manju mandarinu) i lagano pritisnite dlanom da se spljošte. Pobrašnite ih i protresite da uklonite višak brašna. U velikoj tavi koja se ne lijepi, zagrijte oko 4 cm maslinovog ulja na srednje jakoj vatri i kad se zagrije, dodajte mesne okruglice u serijama. Pržite ih 1-2 minute sa svake strane, dok lagano ne porumene. Ocijedite ih na upijajućem kuhinjskom papiru.
Za tahini umak: Stavite tahini u zdjelu i dodajte limunov sok, češnjak, sol i papar. Miješati (tahini će se početi zgušnjavati) i malo po malo dodavati vodu dok se ne napravi mekana krema.
Savjeti
Suhi grah možete zamijeniti zelenim grahom. Namočite divove 24 sata. Ocijediti ih i trljati rukama da skinemo kožicu. Propasirajte divove u sjeckalici (bez kuhanja) i dodajte ostale sastojke. Pržiš se
Ove ćufte možete napraviti i s ostatkom graha od prethodnog
časopis za masline.gr