Oprez! Ovo je 5 namirnica koje biste trebali izbjegavati u svom doručku

Svi nutricionisti kažu da je doručak najvažniji obrok u danu. Idealno bi bilo da preferiramo hranjivu i zdravu hranu, koja nas stimulira, ali nam također nudi energiju potrebnu za cijeli dan.

Postoje namirnice koje je dobro izbjegavati u doručku, prema nutricionistima, ili ih pokušati ne konzumirati svakodnevno.

Uostalom, stručnjaci preporučuju da namirnice koje jedemo za doručak izmjenjujemo kako bi prehrana bila raznolika.

U nastavku pogledajte koji su…

Peciva i slastice

Ima li slađeg načina da započnemo dan od kroasana s maslacem punjenog merendom! Ili s hrabrim komadom kolača koji nam je majka sinoć pripremila… A opet, ovo je destruktivno za naš doručak, čak i ako nam nudi trenutni užitak! Tijelo opterećujemo šećerom, a takvom hranom se lakše zasitimo i nakon dva sata ponovno osjetimo glad. Tako nas konzumacija slatkiša za doručak može dovesti do prejedanja tijekom dana.

Pakirani sokovi

Pakirani sokovi, čak i oni na kojima piše da su 100% prirodni, imaju previše šećera i treba ih izbjegavati! Dobro je iz svog života, a posebno iz života svoje djece, izbaciti nektar sokove ili voćne napitke koji imaju minimalan postotak voća, a bogati su šećerom i konzervansima. Idealno za vas je da pakirane sokove zamijenite svježe cijeđenim od sezonskog voća ili smoothiejima.

Žitarice

Loša stvar kod žitarica, što svi radimo, je to što nikada ne konzumiramo preporučene količine koje su napisane na pakiranju, odnosno 30-45 g. Ako ih jedemo umjesto… čipsa, jer mislimo da je zdrav, onda će nas sigurno napuniti kalorijama. Pritom je dobro pogledati i sastav jer većina žitarica koje nađemo na tržištu ima velike količine šećera. Pogotovo one namijenjene djeci, koje su lijepih oblika i obično sadrže i čokoladu! Koju žitaricu preferirati? Obična zob, u kaši ili granoli je najzdravije i najhranjivije rješenje.

bijeli kruh

Kruh s maslacem i pekmezom, kruh s medom, sa šunkom, s pralinama, s tahinijem… Kombinacije koje možemo zamisliti za doručak su bezbrojne, neke kaloričnije, neke manje. Međutim, problem je sam kruh! Bogata je ugljikohidratima, šećerom, kalorijama, stvara osjećaj gladi nedugo nakon konzumacije i općenito ne nudi puno hranjivih tvari našem tijelu. Čime se može zamijeniti? S cjelovitim zrnom koje sadrži vitamine, vlakna i elemente u tragovima.

Sirevi

Sir, iako je vrlo hranjiva namirnica, treba ga konzumirati štedljivo i birati odgovarajuće proizvode. Želite li u doručku jesti sir, primjerice na tostu ili u kajgani, možete odabrati onaj s manje masnoće. Pritom stručnjaci preporučuju da se ne konzumira svakodnevno kao doručak, već nekoliko puta tjedno.

časopis za masline.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki