RNA lijek pomaže kod Alzheimerove bolesti

RNA se može koristiti za smanjenje upale u mozgu i ublažavanje simptoma bolesti kao što je Alzheimerova bolest.

Korištenje vrste RNK koja se zove siRNA može djelovati na suzbijanje proteina PU.1, koji je povezan s povećanim razinama upale u mikroglijalnim stanicama u središnjem živčanom sustavu.

PU.1 je specijalizirani protein – koji se naziva i faktor transkripcije – koji može regulirati aktivnost gena u stanici. Istraživanje je povezalo PU.1 s upalom povezanom s Alzheimerovom bolešću – za protein se kaže da regulira gene u mikrogliji (imunološkim stanicama u mozgu), mijenjajući njegove funkcije.

siRNA je vrsta RNA koja mijenja način na koji se proteini sintetiziraju u tijelu. Nova znanstvena studija opisuje kako lijek koji koristi siRNA može pomoći u smanjenju upale u mozgu. Istraživanje je predstavljeno u časopisu Napredni materijali.

Lijek koristi lipidne strukture napravljene od nanočestica koje se ubrizgavaju u leđnu moždinu i omogućuju siRNA-u da prijeđe krvno-moždanu barijeru i dođe do mikroglijalnih stanica. Takve se strukture također koriste u razvoju RNA cjepiva poput onog protiv COVID-19.

Upala u mozgu je stanje koje se može pojaviti kao posljedica traume mozga, infekcije, onečišćenja zraka i autoimunih bolesti. Dob je još jedan pokazatelj kronične upale, zbog čega se povezuje s bolestima poput Alzheimerove bolesti.

Osim kronične upale, drugi uzrok demencije je nakupljanje amiloidnih naslaga između moždanih stanica, proces koji ometa veze između neurona i dovodi do postupnog oštećenja stanica. Oštećenje stanica je trajno i rezultira gubitkom mnogih funkcija mozga. To se može izraziti kao gubitak pamćenja, problemi s logičnim razmišljanjem i koncentracijom te promjene u ponašanju i karakteru. Promjene u mozgu mogu dovesti do emocionalne neravnoteže i depresije.

Za smanjenje rizika od demencije preporuča se zdrav način života – redovita tjelesna aktivnost, raznolika, zdrava prehrana, izbjegavanje štetnih tvari poput alkohola i cigareta – samo su neki od načina očuvanja zdravlja. Redoviti društveni kontakti preporučuju se i odraslima jer je socijalna izolacija također faktor rizika za demenciju.

Reference:
Ralvenius, W. Nanočesticama posredovana isporuka anti-PU.1 siRNA putem lokalizirane intracisternalne primjene smanjuje neuroupalu. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/adma.202309225

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki