Konzumacija određenog povrća može smanjiti rizik od raka debelog crijeva

Znanstvenici s Imperial Collegea u Londonu otkrili su da povećanje unosa folne kiseline, koja se nalazi u lisnatom povrću poput špinata, kelja i brokule, može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za 7%.

Rezultati su objavljeni u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition (AJCN). U anketi je sudjelovalo preko 70.000 ljudi. Znanstvenici su pokušali shvatiti kako količina folne kiseline (vitamin B9) koja se dnevno konzumira utječe na vjerojatnost razvoja raka crijeva (kolorektalnog raka).

Prijašnja istraživanja su pokazala da svakih 260 mikrograma folne kiseline smanjuje rizik od razvoja ove vrste raka za 7%. Ova količina odgovara 65% preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina (400 mikrograma).

Onkolog je naveo namirnice koje potpomažu rad crijeva – savršene

Pokazalo se da je sposobnost folne kiseline da smanji rizik od razvoja raka debelog crijeva povezana s promjenama u određenoj regiji ljudskog genoma, točnije u regiji 3p25.2 trećeg kromosoma.

Ova transformacija pokreće određene mehanizme koji suzbijaju kolorektalni rak. Međutim, točni geni uključeni i njihov utjecaj tek treba dalje istraživati.

Znanstvenici napominju da su vitaminom B9 bogate namirnice kao što su špinat, kupus, brokula, sjemenke suncokreta, cjelovite žitarice, mahunarke, kao i voće, posebno citrusi. Folna kiselina dostupna je i kao dodatak prehrani. Istraživači također naglašavaju potrebu za zdravom prehranom kako bi se održala stabilnost cjelokupnog zdravlja.Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki