Roditelji: Najčešća greška koju čine kada dijete ima temperaturu

Ove zime suočili smo se s “tridemijom” koronavirusa, viroza i gripe, a posebno je bila na udaru zdravlje male djece. Uobičajeni simptom sva tri mogla bi biti groznica. Zbog eskalacije fenomena, Helensko pedijatrijsko društvo dalo je posebne upute da se roditelji informiraju o njegovom liječenju.

Ali interveniraju li roditelji pogrešno, dižući temperaturu? Iako većina roditelja priznaje da niska temperatura pomaže djetetovom tijelu u borbi protiv infekcije, jedan od tri roditelja dao bih lijekove za snižavanje vrućice, čak i ako ona nije prešla 38°C.

To je bio zaključak Nacionalne ankete dječje bolnice CS Mott o zdravlju djece Sveučilišta Michigan u SAD-u. Na pitanja istraživača odgovaralo je 1376 roditelja djece u dobi od 12 godina i manje koji su intervjuirani između kolovoza i rujna 2022. godine.

The 50% roditelja koristilo bi antipiretikeako o temperatura se kretala između 38,0 °C i 38,8 °Cdok Jedna četvrtina roditelja vjerojatno bi dao još jednu dozu kako bi spriječio ponovnu pojavu vrućice.

“Neki roditelji mogu odmah požuriti dati svojoj djeci lijek, ali većinu vremena bolje je pustiti da groznica uzme svoj danak. Jer ako odmah spustimo temperaturu, to ne pomaže bržem izlječenju bolesti. Također postoji rizik od davanja previše lijeka kada nije potrebno, uzrokujući nuspojave,” objašnjava pedijatar dječje bolnice Mott Dr. Susan Woolford.

Dva od tri roditelja ispitanici su rekli da su prilično uvjereni da znaju kada su njihovom djetetu potrebni lijekovi za smanjenje temperature. Međutim, samo polovica je uvjerena da razumije da se očitanja temperature mogu mijenjati ovisno o korištenoj metodi, budući da to utječe na točnost mjerenja.

Točnije, većina roditelja djetetu je temperaturu mjerila skeniranjem čela ili usta, dok je manje od šestine koristilo metode uha, pazuha ili rektalne metode.

Neovisno o tome koji uređaj koristite, važno je da roditelji pregledaju upute kako bi bili sigurni da je metoda primjerena dobi djeteta i da je uređaj pravilno postavljen prilikom mjerenja temperature, ističe dr. sc. Susan Woolford.

Ipak, dvije trećine roditelja radije isprobajte alternativne metode za povišenu tjelesnu temperaturu, poput hladnog obloga, prije upotrebe antipiretika. Većina roditelja također kaže da uvijek ili obično bilježe vrijeme svake doze i ponovno mjere temperaturu svog djeteta prije sljedeće doze.

Na kraju, dr. Susan Woolford također daje vrijedne savjete o kontroli groznice:

  • Ako koristite lijekove, ne pretjerujte s njim i vodite dnevnik očitanja temperature.
  • Probaj alternative cza ublažavanje djetetove nelagode, kao što je održavanje sobe hladnom i sprječavanje dehidracije tekućinom.
  • Prepoznajte kada pozvati pedijatra, posebno za dojenčad i novorođenčad do tri mjeseca.

ygeiamou.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki