Električni uređaji: Mijenjaju se pravila za potrošnju u stanju mirovanja

Ukupna ušteda za potrošače kroz smanjenje njihovih računa od novih pravila koja je odobrila Komisija za smanjenje potrošnje energije električnih uređaja kada su u stanju mirovanja procjenjuje se na 530 milijuna eura godišnje do 2030.

Promjene uzimaju u obzir tehnološki i tržišni razvoj posljednjih godina i proširuju opseg pravila, na primjer sada uključuju proizvode s vanjskim napajanjem niskog napona kao što je mala mrežna oprema (uključujući Wi-Fi usmjerivače i modeme) ili bežične zvučnike.

Zahtijevajući od proizvoda da troše manje električne energije kada su u načinu rada s niskom snagom, Komisija procjenjuje da će se do 2030. postići godišnja ušteda energije od 4 TWh – ta je količina gotovo dvostruko veća od godišnje potrošnje Malte i prevodi se u godišnju uštedu od 1,36 milijuna tona ekvivalenta CO2. To će također biti od koristi potrošačima smanjenjem njihovih računa, pri čemu se ukupne uštede za potrošače procjenjuju na 530 milijuna eura godišnje do 2030., procjenjuje Komisija.

Proizvođači električnih uređaja imat će prijelazno razdoblje od dvije godine do potpune primjene pravila koja smanjuju potrošnju energije, dok će se u nekim slučajevima ona provoditi u dvije faze iu razdoblju od četiri godine.

Većina električnih uređaja nastavlja trošiti električnu energiju čak i kada su isključeni ili u stanju “pripravnosti”. Od 2008. EU je uvela pravila unutarnjeg tržišta kojima se postavljaju minimalni zahtjevi za učinkom. Ta su pravila ažurirana 2013. kako bi pokrila stanje mirovanja uređaja povezanih s mrežom (“mrežno stanje mirovanja”). Ova uredba obuhvaća vrlo velik broj različitih proizvoda (oko 800 milijuna proizvoda koji se prodaju godišnje, s procijenjenih 5 milijardi jedinica u upotrebi diljem EU-a).

Napominje se da od 2009. već postoje posebni zahtjevi za potrošnju energije u stanju mirovanja ili isključenja, dok od 2013. postoje pravila za uređaje spojene na mrežu.

Prema novim pravilima iz 2025. uređaji ne bi trebali trošiti više od 0,5 W u stanju mirovanja ili isključenog stanja, ili 0,8 W ako su u stanju čekanja dok prikazuju svoj status ili informacije

Od 2027. uređaji ne smiju trošiti više od 0,5 vata u stanju mirovanja, 0,3 vata u isključenom stanju ili 0,8 vata u stanju pripravnosti dok prikazuju svoj status ili informacije.

Od 2027. umreženi uređaji u stanju mirovanja ne smiju trošiti više od 2 do 7 vata, ovisno o proizvodu.

ienergeia.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki