Znanstvenici sa senzacionalnim otkrićem! K-19 može uništiti jednu od najopasnijih bolesti

Pandemija koronavirusa okrenula je cijeli svijet naglavačke. Milijuni ljudi izgubili su živote, a drugi se i dan danas bore s posljedicama virusa.

Koja cjepiva treba dati starijim osobama

“Pozitivan rezultat” još uvijek mnoge plaši, au nizu zemalja se pojačavaju i slabe mjere protiv širenja zaraze.

Međutim, nova studija potpuno preokreće naše ideje o ovom virusu. Ispostavilo se da bi on mogao biti ključ u liječenju jedne od najopasnijih bolesti.

Šiljasti proteini koronavirusa SARS-CoV-2 koji su uzrokovali pandemiju COVID-19 mogli bi biti novi tretman za rak pluća. Do tog su zaključka došli američki znanstvenici s Medicinskog centra Sveučilišta Rush u Chicagu, prenosi Medical Xpress.

Koronavirus inficira ljudske stanice kada se njegov šiljasti protein S1 veže za posebnu molekulu na površini stanice koja se naziva angiotenzin-konvertirajući enzim 2 (ACE2). Odgovoran je za regulaciju krvnog tlaka i drugih staničnih funkcija.

Liječnici su ukazali na glavni simptom K-19 kod cijepljenih ljudi

Znanstvenici su otkrili da promjena količine ACE2 može pomoći u kontroli rasta tumora te da se razina ovog enzima u tijelu povećava kada se zarazi COVID-19.

Koristeći klonirani šiljasti protein S1, istraživači su testirali njegove učinke na najotporniji i najsmrtonosniji oblik raka pluća, rak pluća nemalih stanica.

Otkrili su da S1 izaziva apoptozu, programiranu smrt stanice koja postupno uništava maligni tumor, sprječavajući njegovu regeneraciju i rast.

Znanstvenici su zatim proveli pokuse s dvije skupine miševa s rakom pluća, od kojih su jednoj davali inhalacije šiljastih proteina koronavirusa, a drugoj placebo. Nakon završetka eksperimenta svi glodavci su eutanazirani.

Autopsija je pokazala da se broj i veličina tumora u organima životinja liječenih S1 smanjio u usporedbi s kontrolnom skupinom.

Ako proteini koronavirusa imaju isti učinak na ljude, kažu stručnjaci, to bi moglo otvoriti novi način liječenja jednog od najsmrtonosnijih oblika raka./zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki