Ljudsko oko je informativni ‘sat koji stari’

Snimanje fundusa, koje vam omogućuje da vidite krvne žile mrežnice, moglo bi se koristiti za praćenje ljudskog starenja na neinvazivan, točan i jeftiniji način koji danas postoji, kažu znanstvenici. To je danas najpovoljniji “sat za starenje”.

Profesor s Instituta Baca Pankaj Kapahi vjeruje da su oči prozor u starenje. Njegov laboratorij, zajedno s Google Healthom i Općom bolnicom Zuckerberg u San Franciscu, pokazao je kako snimanje fundusa može biti učinkovit alat za procjenu ljudskog starenja.

Ova vrsta snimanja može biti dragocjena u procjeni učinkovitosti intervencija usmjerenih na usporavanje procesa starenja. Za manje od godinu dana bit će moguće odrediti putanju starenja sa 71-postotnom točnošću, otkrivajući promjene vezane uz dob u očima onih koji su podvrgnuti liječenju i davati valjanu procjenu geroprotektivne terapije, kaže Kapaha.

Tajna japanske dugovječnosti leži u samo jednom proizvodu

Skeniranje mrežnice je pouzdanije jer su promjene u oku manje podložne svakodnevnim fluktuacijama od krvnih biomarkera, koji se smatraju dinamičnijima i mogu se promijeniti jednostavnim čimbenicima kao što su unos hrane ili prisutnost infekcije.

Mikrocirkulacijska mreža mrežnice može poslužiti kao pouzdan pokazatelj općeg stanja krvožilnog sustava tijela i mozga. To su promjene u oku koje prate starenje i mnoge bolesti povezane sa starenjem, uključujući degeneraciju makule povezanu sa starenjem, dijabetičku retinopatiju, Parkinsonovu bolest i Alzheimerovu bolest.

Oftalmolozi mogu vidjeti rane simptome AIDS-a, kronični visoki krvni tlak, oticanje očiju. Sve, pa i one manje, promjene u krvožilnom sustavu prvo se javljaju u najmanjim krvnim žilama – a kapilare u mrežnici su među najmanjima u tijelu.

Međutim, promjene na malim krvnim žilama mogu proći nezapaženo – potrebni su posebni alati i vještine da bi se uočile. Googleovi znanstvenici surađivali su s drugim tvrtkama na razvoju modela za predviđanje dijabetičke retinopatije na temelju slika mrežnice i korištenja slika mrežnice za otkrivanje 39 očnih bolesti, kao i bolesti drugih organa i tjelesnih sustava, poput kronične bolesti bubrega i kardiovaskularnih bolesti.

Koje su namirnice karotenoidi i zašto su obavezne u našoj prehrani

Tijekom rada, znanstvenici su također proveli studiju povezanosti genoma (GWAS) kako bi utvrdili genetsku osnovu za njihov ‘sat starenja’. GWAS je proveden na Institutu Buck korištenjem biouzoraka iz UK Biobank. Potvrđeno je nekoliko gena koji su bili izolirani u analizama u prethodnim Buckovim studijama koje su potvrdile vezu između prehrane, zdravlja očiju i dugovječnosti kod Drosophile. Ovaj put, iz uzoraka pacijenata identificirano je gotovo 30 gena koji su povezani sa smanjenim vidom, dijabetesom, gubitkom sluha, kardiovaskularnim bolestima, moždanim udarom, Alzheimerovom bolešću.

Potrebno je više istraživanja, rekao je Kapaha. Bilo bi korisno razumjeti kako geni koji su već povezani s drugim bolestima povezanim sa starenjem utječu na promjene u oku./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki