Kako znati je li mačka zdrava po nosu: važne informacije za vlasnike

Mačke nas oduševljavaju svojom prisutnošću, privrženošću i razigranošću. No, mačke također mogu oboljeti i patiti od raznih bolesti.

Kako možete znati je li vaša mačka dobro i zdrava? Jedan od načina je da obratite pozornost na njezin nos. Nos zdrave mačke može puno reći o njenom stanju i dobrobiti.

Boja nosa

Boja mačjeg nosa može varirati ovisno o pasmini, boji, dobi i individualnim karakteristikama.

Nos zdrave mačke trebao bi biti ružičast ili svijetlosmeđ.

Mačka
Fotografija: © Belnovosti

Ako nos vaše mačke postane blijed, plav, crven ili žut, to može biti znak anemije, loše cirkulacije, upale ili žutice. U tom slučaju morate kontaktirati veterinara.

Vlažnost nosa

Vlažnost mačjeg nosa također se može mijenjati ovisno o različitim čimbenicima, kao što su temperatura okoline, razina vlažnosti, aktivnost i raspoloženje mačke.

Nemojte paničariti ako je nos vaše mačke suh ili mokar – to je normalno. Međutim, ako je nos vaše mačke stalno suh i vruć, to može biti znak visoke temperature ili dehidracije.

A ako je nos vaše mačke stalno mokar i hladan, to bi mogao biti znak infekcije. U takvim slučajevima morate pratiti druge simptome i po potrebi se obratiti svom veterinaru.

Iscjedak iz nosa

Mačji iscjedak iz nosa može varirati u boji, konzistenciji i mirisu. Mali proziran ili blago zamućen iscjedak iz nosa kod mačke može biti normalan ako ga ne prate drugi znakovi bolesti.

Međutim, ako iscjedak iz nosa vaše mačke postane gust, gnojan, krvav ili neugodnog mirisa, to može biti znak ozbiljnog zdravstvenog stanja poput rinitisa, sinusitisa, polipa ili tumora. U takvim slučajevima treba odmah kontaktirati veterinara.

Poanta

Nos zdrave mačke može puno reći o njenom stanju i dobrobiti. Da biste utvrdili što nije u redu s vašom mačkom, morate obratiti pozornost na boju, vlažnost i iscjedak iz nosa.

Ukoliko primijetite bilo kakve abnormalnosti ili abnormalnosti, nemojte odgađati posjet veterinaru jer to može spasiti život vašem ljubimcu.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki