Sićušna superhrana koja štiti srce, pomaže probavi i jača imunološki sustav

Sićušna sjemenka, sastavni dio grčke, ali i azijske, afričke i bliskoistočne kuhinje, sadrži mnoštvo izuzetno korisnih sastojaka za srce, kosti i obranu organizma

Ima ga u izobilju u solunskim rolicama, slatkim mustkoulourama, ali iu azijskim jelima, dajući posebnu notu. Sezam je internacionalna kulinarska namirnica, a najraniji tragovi datiraju iz 6.000 godina pr. u Egiptu.

Iako iznimno sitne sjemenke, njihova česta konzumacija nudi mnoge zdravstvene dobrobiti.

Daju energiju

Sjemenke sezama sadrže proteine ​​i vitamine B koji podržavaju zdravu razinu energije. Tri žlice sjemenki sezama sadrže 5 grama proteina, kao i impresivne količine vitamina B tiamina, niacina, vitamina B6 i folata. Protein igra svoju posebnu ulogu u pomaganju tijelu da održi i izgradi zdrava tkiva i mišiće.

Pomažu probavi i crijevnom mikrobiomu

Susam je vrlo cijenjen koristan za zdravlje crijeva, zahvaljujući obilju biljnih vlakana, rješava probleme poput proljeva i zatvora. Osim toga, topiva vlakna hrane zdrave bakterije u crijevnom mikrobiomu, pomažući u poboljšanju ne samo zdravlja probavnog sustava, već i cijelog tijela.

Jačaju imunološki sustav

Cink, vitamin E i biljni spojevi sadržani u sjemenkama sezama doprinose jačanju obrambenih snaga organizma. Cink je mineral poznat po svojoj sposobnosti jačanja imunološkog odgovora, dok je vitamin E vitamin topiv u mastima koji djeluje kao antioksidans, smanjuje upale i bori se protiv slobodnih radikala koji uzrokuju bolesti. Što se tiče biljnih spojeva, sezam je posebno bogat lignanima (sezamol, sezamin i sezamolin), fitosteroli i flavonoli. Pregledom dokaza objavljenih u časopisu Molecules utvrđeno je da ovi lignani imaju antioksidativna, protuupalna i čak antikancerogena svojstva, dok podupiru regulaciju šećera u krvi i usporavaju proces starenja.

Podržavaju funkciju srca

Mnoge gore spomenute hranjive tvari koje se nalaze u sjemenkama sezama također štite srce. Nezasićene masti mogu poboljšati razinu kolesterola u krvi, a istovremeno smanjuju upalu. Vlakna koja sadrže također pomažu u smanjenju kolesterola, sprječavajući nastanak srčanih bolesti. Istodobno, magnezij i vitamin E doprinose sniženju krvnog tlaka. Sukladno tome, sezamovo ulje ima slične prednosti.

Štite kosti i zglobove

Sjemenke sezama su bogate fosforom i magnezijem, dvama mineralima koji igraju vitalnu ulogu u formiranju kostiju. Kada je riječ o zglobovima, studije pokazuju da sezam zapravo može potaknuti stvaranje hondrocita. Kondrociti su građevni blokovi hrskavice, vezivnog tkiva koje štiti zglobove, nudeći terapeutske prednosti za one koji pate od osteoartritisa.

Sadrže korisne minerale

Osim navedenih nutrijenata. sezam također sadrži značajne količine mangana, željeza, bakra i selena. Ovi minerali doprinose stvaranju hormona, vezivnog tkiva, živaca i crvenih krvnih zrnaca, a također sprječavaju oštećenje DNK i podržavaju zdravu funkciju štitnjače.

Pročitajte također

Superhrana koja čini razliku!

Parkinsonova bolest: Dragocjeno sjeme koje obećava poboljšanje pokretljivosti

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki