Oni testiraju inovativan način kontrole dijabetesa tipa 2

Može li ambulantni, nekirurški endoskopski postupak pomoći pacijentima da stabiliziraju razinu šećera u krvi, bez lijekova ili inzulina? Keck Medicine of USC započeo je fazu 2 kliničkog ispitivanja kojim se ispituje učinkovitost takvog postupka.

Inovativni postupak osmišljen je za pacijente prije nego što zatrebaju inzulin i cilja na dvanaesnik, prvi dio tankog crijeva koji zajedno s gušteračom regulira razinu inzulina i šećera u krvi.

Znanstvenici se pozivaju na nedavne podatke koji pokazuju da dvanaesnik igra važnu ulogu u regulaciji glukoze i da su kod pacijenata s dijabetesom tipa 2 oštećene stanice koje oblažu dvanaesnik. Kliničko ispitivanje testira uređaj umetnut kroz endoskop u dvanaesnik koji uklanja neispravne stanice pomoću preciznih, kontroliranih električnih impulsa.

Istraživači su pretpostavili da bi uklanjanje oštećenih stanica potaknulo ponovni rast zdravih stanica, koje bi bolje regulirale razinu šećera u krvi.

Kako izbjeći trombozu nakon COVID-19

Zahvat traje oko sat vremena i izvodi se u općoj anesteziji. Pacijenti su otpušteni isti dan i mogu nastaviti svojim normalnim aktivnostima nekoliko dana kasnije.

“Prethodne studije su pokazale da je ablacija stanica u dvanaesniku učinkovita u kontroli razine šećera u krvi, tako da smo optimistični da će ova studija dovesti do uspješnih rezultata”, rekao je dr. Luke Putnam, glavni istraživač kliničkog ispitivanja i želučano-crijevni kirurg s Keck Medicinom.

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki