Neodoljiva napast: Karamelizirane jabuke

Vrlo originalno desertno rješenje svakako su one s karamelom. Osim što imaju jako lijep izgled, ovako pripremljene su izuzetno ukusne.

Sastojci za karamelizirane jabuke:

8 crvenih jabuka

400 g šećera u prahu

1 žličica sok od limuna

4 žlice zlatnog sirupa

nekoliko kapi crvene prehrambene boje (po želji)

8 štapića za jelo ili lizalica

Pogledajte više:

Način pripreme:

Jabukama uklonite peteljke, zatim ih stavite u vatrootpornu zdjelu i prelijte ih kipućom vodom iz kuhala da pokriju i ostavite 3-4 minute. Izvadite šupljikavom žlicom i osušite tapkanjem. (Time se uklanja zaštitni vosak s kore i čini da se karamela bolje zalijepi za jabuke.)

Pritisnite najoštriji kraj svakog štapića u kraj peteljke svake jabuke, pazeći da je čvrsto pričvršćen. Stavite veliki komad pergamenta na dasku.

Ulijte šećer u veliku šerpu, dodajte limunov sok i 100 ml vode. Zakuhajte i kuhajte dok se šećer ne otopi. Lagano vrtite da se šećer izmiješa, ali nemojte miješati. Dodajte zlatni sirup i kuhajte (pazite da ne zakipi) dok ne dođe do ‘hard crack’ ili 150C na termometru za šećer. Ako nemate termometar, provjerite karamelu tako da kapnete malu količinu u hladnu vodu. Trebalo bi se odmah stvrdnuti i lako ukloniti. Kad je gotovo, po želji dodajte malo prehrambene boje i promiješajte da se sjedini. Ugasite štednjak.

Svaku jabuku umočiti u karamel, naginjući pleh da bude potpuno prekrivena. Izvadite i pustite da se višak ocijedi natrag u posudu prije nego što je stavite na papir za pečenje. Ponovite s preostalim jabukama. Po potrebi lagano zagrijte karamel. Ostavite da se stvrdne. Najbolje konzumirati isti dan.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki