Mršavljenje: Tko se najviše bori – kada sagorijevamo više kalorija?

Kao iu drugim procesima u tijelu, uključeno je više faktora koji utječu na njegove funkcije, tako iu mršavljenju sudjeluju različite komponente. Unos kalorija sigurno igra ulogu, ali i dob, spol ali i vrijeme koje ostajete bez unosa kalorija.

Održavanje zdrave tjelesne težine tijekom života smatra se idealnim scenarijem, ali u mnogim slučajevima brojka na vagi može izmaknuti. Da bismo imali realne ciljeve o tome kako učinkovito smršaviti, trebali bismo znati čimbenike koji na to utječu, kako bismo ih izgubili na zdrav način.

Kada mršavimo?

Gubitak težine događa se kada stalno unosite manje kalorija nego što sagorijevate svaki dan. Suprotno tome, debljanje se događa kada stalno unosite više kalorija nego što ih trošite. Kalorije koje naše tijelo sagorijeva svaki dan dolaze ili iz mstopa metabolizma u mirovanju ( tj. broj kalorija koje tijelo treba za normalne funkcije, kao što je disanje), bilo od ihermičko djelovanje hrane (oi kalorije potrošene za probavu) ili ihermetički učinak aktivnosti (kalorije sagorjele tijekom vježbanja).

Ako želite smršavjeti, trebali biste stvoriti negativnu kalorijsku ravnotežu unosom manje kalorija nego što sagorijevate ili sagorijevanjem više kalorija povećanom tjelesnom aktivnošću.

Koji čimbenici utječu?

Spol: Budući da žene obično imaju veći omjer masti i mišića od muškaraca, sagorijevaju 5-10% manje kalorija od muškaraca iste visine dok miruju, pokazalo je istraživanje

Dob: Odrasli stariji od 70 godina obično imaju 20 do 25% smanjeni RMR u usporedbi s mlađim odraslim osobama, što otežava gubitak težine.

Polazna točka: Vaša početna tjelesna masa i sastav također mogu utjecati na to koliko brzo gubite na težini i mogu varirati od osobe do osobe.

Ograničenje kalorija: Dnevna negativna bilanca kalorija – 500 kalorija tijekom 8 tjedana – najučinkovitije će dovesti do gubitka težine.

Spavati: Kronični poremećaji spavanja mogu spriječiti brzinu mršavljenja i, prema jednoj studiji, povećati želju za visokokaloričnom hranom.

Lijekovikao što su antidepresivi i drugi antipsihotici, te razni medicinska stanja, poput hipotireoze također stoje na putu mršavljenja. Kao i obiteljska povijest i obrazac gubitka i ponovnog dobivanja težine.

Koji plan prehrane slijediti?

S bezbrojnim dijetama za mršavljenje, važno je dati prioritet svom zdravlju i znati da ne postoji obrazac prehrane koji bi odgovarao svima.

Na primjer, dijete s niskim udjelom ugljikohidrata poput ketogene dijete mogu vam pomoći da u početku izgubite više kilograma, ali studije ne pronalaze značajne razlike u dugoročnom gubitku težine.

The idealniji plan smanjeni unos kalorija dolazi u obzir, no da bi bio okrunjen uspjehom, treba imati umjerena kalorijska ograničenja, uključiti više zdrave, cjelovite hrane, poput povrća, voća, cjelovitih žitarica i kombinirati ga sa sustavnom tjelovježbom. Ako imate mogućnosti, a za maksimalne rezultate, možete se obratiti stručnjaku.

Održivi cilj je izgubiti između jednog i pol kilograma tjedno.

ygeiamou.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki