Voda s limunom: Ima li stvarnih koristi od njenog pijenja?

Voda s limunom reklamirana je kao eliksir za balansiranje pH, sagorijevanje masti i čišćenje kože. Ali opravdava li doista sav hype?

Brzo pretraživanje interneta za prednosti limuna otkriva tvrdnje da poboljšava probavu, oslobađa tijelo od toksina, pomaže u mršavljenju i da je dobar za kožu. Dakle, koje su prednosti pijenja vode s limunom?

Istina je da postoji malo ili nimalo istraživanja da dobivate čarobne zdravstvene dobrobiti dodavanjem soka od limuna u vodu. I dok limun i voda zasebno imaju zdravstvene dobrobiti – pa je logično da bi i zajedno – negdje usput, slavne osobe i utjecajne osobe na društvenim mrežama šire ideju da će nas započinjanje dana čašom vode s limunom lako poboljšati zdravlje i brzo. Ali pogledajmo u nastavku ima li koristi od pijenja vode s limunom

Može li vam pomoći da smršavite?

Izbjegavajte bilo kakve tvrdnje da vam hrana ili piće mogu pomoći u mršavljenju. Do danas nema pouzdanih studija koje podupiru ideju da pijenje vode s limunom pomaže kod mršavljenja. Međutim, studije pokazuju da pijenje vode može pomoći u mršavljenju.

Voda za piće može pomoći u regulaciji tjelesne težine podržavajući hidrataciju, povećavajući energiju i pomažući u regulaciji metabolizma i probave. Međutim, dodavanje limuna u vodu ne čini je superiornom.

U pregledu iz 2019. u časopisu Nutrición Hospitalaria, istraživači su proučili studije koje su uključivale nekoliko strategija za mršavljenje: povećanje dnevnog unosa vode, zamjenu kaloričnih pića vodom i pijenje vode prije jela. Sve tri strategije rezultirale su određenom razinom gubitka težine, s prosječnom stopom gubitka težine od 5,15%. Najučinkovitija intervencija bila je zamjena kaloričnog pića vodom.

Voda vas također zasićuje, pa ima smisla, kao što ova recenzija sugerira, da bi ispijanje čaše prije jela moglo smanjiti količinu hrane koju pojedete. Ali istraživanja su mješovita o tome potiče li pijenje vode metabolizam ili povećava sagorijevanje kalorija.

Je li dobar za vašu kožu?

Postoje li prednosti pijenja vode s limunom za vašu kožu? I limun i voda mogu poboljšati vašu kožu, ali ne morate ih konzumirati zajedno da biste vidjeli prednosti.

Limun je, kao i ostali citrusi, bogat vitaminom C koji je neophodan za proizvodnju kolagena. Kolagen je odgovoran za elastičnost i čvrstoću kože. Prema istraživanjima, poput studije iz 2020. u ACS Omega, vitamin C je također snažan antioksidans koji neutralizira slobodne radikale prisutne u koži i akumulirane od onečišćenja zraka i UV zračenja.

Sok od jednog limuna osigurava 20% do 25% dnevne vrijednosti vitamina C, ali jedna kriška daje samo između 2,5% i 3% vaše dnevne vrijednosti. Usporedite to s 1 šalicom jagoda, koje osiguravaju između 108% i 130% dnevne vrijednosti vitamina C. Imajte na umu da se dnevni unos vitamina C za odrasle kreće od 75 do 90 mg, ovisno o spolu.

Vaša koža je organ i svi organi trebaju vodu da bi pravilno funkcionirali. Vaša koža može izgubiti elastičnost ako ne unosite dovoljno vode.

Ima li alkalni učinak na vaše tijelo?

Ideja da voda s limunom ima alkalni učinak na naše tijelo je mit. Hrana koju jedemo nema sposobnost mijenjanja pH vrijednosti naše krvi. Tijelo je dobro podmazan stroj kada je riječ o regulaciji pH i uvijek radi na održavanju homeostaze.

Dok jedenje hrane koja je bazičnija (alkalnija) ili kiselija može privremeno promijeniti pH urina, nema učinka na pH krvi. Važno je napomenuti da takozvana “alkalna dijeta” može biti zdrava jednostavno zbog naglaska na cjelovitoj hrani bogatoj hranjivim tvarima, a ne zato što mijenja tjelesnu kemiju.

Trebate li piti hladnu ili vruću vodu s limunom?

Koje su prednosti tople vode s limunom? Što ako ga pijete hladnog? Nije bitno. Nema dokaza da je pijenje vode s limunom na određenoj temperaturi optimalno, stoga odaberite što god želite.

Postoje li negativne nuspojave?

Kiselina u limunu može biti problem za zube. Limun sadrži limunsku kiselinu, a previše kiseline može istrošiti zubnu caklinu. Ako redovito pijete vodu s limunom, razmislite o tome da je pijete na slamku.

Također za neke ljude, ispijanje kiselog pića na prazan želudac može dovesti do gastrointestinalnih tegoba. Inače, ispijanje čaše vode i limuna ne predstavlja značajan rizik.

Računa li se voda s limunom u vaš dnevni unos vode?

Da. Održavanje pravilne hidratacije ključno je za optimalnu fizičku funkciju. Adekvatan unos vode ključan je za metabolizam, probavu i transport hranjivih tvari. Neki ljudi ne vole okus vode ili im je dosadna, pa dodavanje limuna za poboljšanje okusa može pomoći u povećanju unosa vode.

Dobrobiti vode s limunom su pretjerano napuhane, ali postoji malo ili nimalo rizika od njenog pijenja – osim mogućeg trošenja zubne cakline. Ako volite započeti dan vodom s limunom, slobodno to učinite. To je sjajan način da ostanete hidrirani ako vam se ne sviđa okus obične vode. Samo nemojte očekivati ​​magične promjene u svojoj težini, koži ili tjelesnoj kemiji.

jenny.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki