Znanstvenici: 1 šalica ovog napitka dnevno snižava krvni tlak

Publikacija The Sun izvještava, pozivajući se na novu studiju znanstvenika sa Sveučilišta u Torontu, prema kojoj ispijanje čak i male količine voćnog soka svaki dan može pomoći u snižavanju krvnog tlaka.

1 čaša voćnog soka dnevno za snižavanje krvnog tlaka

Istraživački tim iz Toronta analizirao je podatke iz 93 prethodne studije koje su proučavale 12 različitih slatkih namirnica kako bi razumjeli kako odabir prehrane utječe na krvni tlak.

Kardiolog: 10 minuta prije mjerenja krvi, učinite ovo

Krvni tlak se mjeri u dva broja: sistolički tlak – snaga kojom se srce steže dok pumpa krv po tijelu – i dijastolički tlak – tlak tijekom faze mirovanja između otkucaja srca.

Općenito se smatra da je idealni krvni tlak između 90/60 mmHg do 120/80 mmHg. Za osobe starije od 80 godina prihvatljivom se smatra razina ispod 150/90 mmHg.

Izvješće objavljeno u časopisu PLOS ONE pokazalo je da je umjerena konzumacija voćnih sokova koji sadrže prirodne šećere rezultirala značajnim smanjenjem sistoličkog tlaka od 3,7 mmHg. Ali pijenje pića s dodanim šećerom, kao što je sok, povisuje sistolički tlak u prosjeku za 6,9 mmHg.

Istraživači su otkrili da je jedna mala čaša prirodnog voćnog soka dovoljna da se pokažu dugoročne koristi. Blagotvorni učinci čistog voćnog soka na krvni tlak vjerojatno su posljedica hranjivih tvari i biospojeva sadržanih u voću. Istovremeno, konzumacija cijelog voća, koje također sadrži vlakna, donosi još veću dobrobit organizmu.

Dakle, ako nemate kontraindikacija, pijte prirodne sokove ili, još bolje, jedite voće, savjetuje publikacija.

Šteta od voćnih sokova

Sokovi mogu uzrokovati individualnu netoleranciju, koja se izražava u alergijama. Osim toga, sadrže puno fruktoze, što može izazvati širenje bakterija truljenja u tijelu.

Sokovima nedostaje vlakana koja su neophodna za zdravu probavu. Stoga je smoothie bolje pripremati od cijelog voća. To će učiniti proizvod korisnijim.

Sokovi sadrže previše vitamina i minerala, ali se brzo unište ako piće dugo stoji. Ako se sok čuva dulje od dva sata, njegova korist brzo se smanjuje na nulu. Vitamini se u sokovima od povrća čuvaju mnogo duže.

Liječnik: Ovaj simptom u vratu ukazuje na visok krvni tlak

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki