Psihologinja Yulia Vatutina rekla je kako se nositi s dječjom agresijom

Agresivnost u djetinjstvu je oblik ponašanja u kojem dijete pokazuje fizičku ili verbalnu agresiju prema drugim osobama ili predmetima.

Psihologinja Yulia Vatutina rekla je kako se nositi s dječjom agresijom.

Može se izraziti histeriziranjem, tučnjavom, vrištanjem, uništavanjem stvari i drugim neprihvatljivim radnjama. Suzbijanje agresije kod djeteta složen je proces koji može trajati mjesecima.

Evo nekoliko strategija koje vam mogu pomoći da se nosite s agresivnim ponašanjem vašeg djeteta.

  1. Biti primjer. Vaše vlastito ponašanje i reakcije igraju važnu ulogu u oblikovanju ponašanja vašeg djeteta. Pokušajte zadržati smiren način života, kontrolirajte svoje emocije i izbjegavajte agresiju u prisutnosti djece.
  2. Učite svoje dijete emocionalnim vještinama. Pomozite svom djetetu da nauči izražavati svoje emocije riječima, a ne agresijom.
    Razgovarajte s njim o tome što ga čini ljutim ili razdražljivim i pomozite mu da pronađe alternativne načine da odgovori na te situacije.
  3. Postavite jasna pravila i granice. Dijete mora znati koje su vrste ponašanja neprihvatljive.
    Postavite pravila i granice koje će stvoriti sigurnu atmosferu i objasnite djetetu njihovo značenje.
  4. Potičite pozitivno ponašanje. Skrenite pozornost djeteta na situacije u kojima se ponaša ispravno. On će to zapamtiti i nastojati češće zadržati takvo ponašanje.
  5. Naučite alternativne načine izražavanja agresije. Ponudite svom djetetu druge načine da riješi probleme ili izrazi svoje emocije, kao što je razgovor o osjećajima, kreativnost, sport ili druga tjelesna aktivnost koja pomaže oslobađanju negativne energije.
  6. Pitati za pomoć. Ako se problemi s agresijom vašeg djeteta nastave i teško se sami nosite s njima, obratite se dječjem psihologu ili drugim stručnjacima koji vam mogu ponuditi individualizirane strategije i podršku.

Važno je zapamtiti da je svako dijete jedinstveno i da neke metode mogu biti učinkovite za jedno dijete, ali ne i za drugo.

ruka
Fotografija: Pixabay

Eksperimentirajte s različitim pristupima i nemojte se ustručavati potražiti stručnu pomoć.

Zašto dijete pokazuje agresiju?

Prethodno navedene metode su učinkovite, ali tek kada se barem približno utvrde uzroci djetetove agresije.

Stoga najprije treba ustanoviti što uzrokuje agresivno ponašanje, a zatim sustavno raditi na otklanjanju tog uzroka.

Može biti mnogo čimbenika koji uzrokuju agresiju, ali psiholozi izdvajaju nekoliko glavnih.

  1. Nedostatak vještina upravljanja emocijama. Mala djeca još uvijek uče kontrolirati i izražavati svoje emocije riječima.
    Zbog toga mogu pokazivati ​​agresivno ponašanje kada su ljuti, razdraženi, uplašeni ili im je dosadno.
  2. Nedostatak komunikacijskih vještina. Ako dijete ne može jasno i učinkovito izraziti svoje želje, potrebe ili osjećaje, može koristiti agresiju kao način da privuče pažnju ili postigne svoje ciljeve.
  3. Modeliranje ponašanja. Dijete može primijetiti agresivno ponašanje u svojoj okolini, na primjer, u obitelji, vrtiću, školi ili bilo kojem drugom vanjskom okruženju.
    Može oponašati takvo ponašanje, osobito ako vidi da ono donosi rezultate ili privlači pozornost drugih.
  4. Stres i neizvjesnost. Neka djeca mogu doživjeti stres ili nesigurnost u novim situacijama ili nepoznatim društvenim interakcijama.
    Agresivno ponašanje može biti njihov način obrane ili kontroliranja okoline.
  5. Fizičke ili emocionalne potrebe. Ako je dijete gladno, umorno, u bolovima ili mu nedostaje pažnje, može postati agresivno u pokušaju da privuče pažnju i zadovolji svoje potrebe.
  6. Ograničenja u razvoju. Neka djeca mogu imati određene mentalne probleme koji mogu utjecati na njihovu sposobnost učinkovite komunikacije i reguliranja emocija.
    To ne znači da je dijete mentalno retardirano, ponekad takva djeca mogu pokazati fenomenalne intelektualne sposobnosti. Ali, ipak, važno je na vrijeme kontaktirati dobrog neurologa ili psihijatra.

Nakon što ste identificirali uzrok agresije, možete se početi boriti protiv ovog problema u cjelini. Važno je imati strpljenja i zapamtiti da roditeljska agresija rađa agresiju kod djece.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki