Novo istraživanje pokazalo je da jogurt pomaže kod još jednog zdravstvenog problema

Tim s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Virginiji otkrio je da bakterije koje se nalaze u fermentiranoj hrani i jogurtu mogu spriječiti razvoj mentalnih bolesti, uključujući depresiju i anksioznost. Rezultati studije objavljeni su u časopisu Brain, Behavior, and Immunity.

Poznato je da poremećaji u crijevnoj mikrobioti, bilo da su uzrokovani bolešću, lošom prehranom ili drugim uzrocima, pridonose razvoju mnogih bolesti.

Glavni problemi u radu s crijevnim bakterijama su to što ih ima toliko da je vrlo teško utvrditi što konkretne bakterije rade, kao i njihove interakcije s drugim mikroorganizmima.

Jogurt i vlakna štite od raka pluća

U ovoj studiji autori su se usredotočili na laktobacile. Prethodno je bilo moguće pokazati da te bakterije mogu preokrenuti depresiju kod laboratorijskih miševa. Sada su stručnjaci odlučili otkriti točan mehanizam ovog fenomena.

Kako bi to učinili, pogledali su dva soja Lactobacillusa i šest drugih sojeva bakterija. Dokazano je da laktobacili iz obitelji Lactobacillacea podržavaju razinu imunološkog medijatora interferona gama, koji regulira odgovor tijela na stres i pomaže u prevenciji depresije.

Na temelju dobivenih informacija znanstvenici žele razviti nove načine prevencije i liječenja depresije i drugih mentalnih poremećaja koji uključuju laktobacile./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih štiva za svakoga!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki