Senzor pomaže u otkrivanju stanica raka

Mnoge vrste živih bića na Zemlji imaju razvijenija osjetila od ljudi. Na primjer, ptice i morski psi mogu osjetiti magnetsko polje, slonovi mogu čuti niske frekvencije koje su nedostupne našem sluhu. Leptiri mogu percipirati širi raspon boja, uključujući ultraljubičasto.

Znanstvenici su uzeli inspiraciju iz vizualnog sustava leptira Papilio xuthus kako bi stvorili poboljšani senzor.

Djeluje u UV rasponu koji nije vidljiv golim okom. Dizajn senzora koristi višeslojne fotodiode i nanokristale perovskita koji mogu prikazati različite valne duljine u ultraljubičastom području. Omogućuje razlikovanje zdravih od stanica raka s točnošću od 99%.

Inovativni očni implantat pomaže u liječenju dijabetesa

Tkiva raka nakupljaju povećane količine različitih biomedicinskih markera: aminokiselina, proteina i enzima. Kada su izloženi ultraljubičastom svjetlu, ovi markeri svijetle i fluoresciraju u ultraljubičastom i dijelu vidljivog spektra.

“Ova nova tehnologija snimanja omogućuje nam razlikovanje kancerogenih od zdravih stanica i otvara uzbudljive nove primjene izvan zdravstvene skrbi”, rekli su znanstvenici.

Autori razvoja su predstavnici Sveučilišta Illinois Urbana-Champaign. Napominju da će senzor biti koristan ne samo u medicini, već i u biologiji, omogućujući bolje proučavanje okoliša i ponašanja životinja.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki