Kako sniziti kolesterol bez tableta

Visoki kolesterol može pogoditi bilo koga i ozbiljno je stanje koje povećava rizik od srčanih bolesti. Postoje faktori koji su ozbiljan preduvjet – poput gena, dobi, spola, koji nisu pod našom kontrolom i na njih ne možemo utjecati.

Srećom, ako imate visok kolesterol, postoje jednostavni koraci koje možete poduzeti kako biste ga snizili i zaštitili svoje zdravlje.

Neki ljudi dosegnu kritičnu razinu kolesterola u tijelu bez ikakvih simptoma.

5 namirnica koje podgrijavanjem postaju opasne

S druge strane, kada ovaj problem ode predaleko, čovjek može imati arterijske bolesti, infarkt miokarda, cerebralnu trombozu, anginu pektoris, otežano kretanje, pa čak i govor.

Visoka razina LDL “lošeg” kolesterola može s vremenom dovesti do smrtonosnih bolesti.

Pogledajte 7 preporuka koje će vam pomoći smanjiti loš kolesterol.

1. Zdrav način života

Zdrav način života može nas spasiti od rizika povezanih s kolesterolom: u tu svrhu važan je izbor zdrave hrane s minimalnim udjelom zasićenih masti, tjelesna aktivnost i sport, normalna tjelesna težina, prestanak pušenja i drugi čimbenici.

2. Uključivanje nezasićenih masti u jelovnik.

Ove zdrave masti nalaze se u namirnicama kao što su maslinovo ulje, orašasti plodovi, ulja iz raznih sjemenki, riba (masna riba, sardine, losos).

Kao što ste primijetili, ove masti se nalaze ne samo u ribi, već iu biljnim proizvodima, poput orašastih plodova i sjemenki.

Nutricionisti iznenađujuće: Cezar salata izuzetno štetna

3. Jedite više biljne hrane

Biljni proizvodi (voće, povrće, mahunarke) sadrže malo nezdravih masnoća. I bogate su nezasićenim mastima. To znači da u tim proizvodima nema kolesterola.

Također treba imati na umu da hrana biljnog podrijetla sadrži sterole koji pomažu smanjiti broj molekula masti u krvi.

4. Održavajte zdravu težinu

Kako bismo spriječili razvoj bolesti povezanih s kolesterolom, moramo voditi računa o svojoj težini. Kao što znate, prekomjerna tjelesna težina i pretilost faktori su koji dodatno pogoršavaju problem.

Moguće je da će s povećanjem tjelesne težine porasti i razina LDL-a u ljudskom tijelu.

5. Tjelesna aktivnost je važna.

Sjedilački način života također može uzrokovati porast razine kolesterola u krvi.

Redovita tjelesna aktivnost smanjit će količinu “lošeg” i povećati razinu “dobrog” kolesterola u krvi.

Nedostatak vitamina D nosi rizik od pokretanja shizofrenije

6. Izbjegavajte alkohol.

Kao što znate, zlouporaba alkohola može uzrokovati ozbiljna oštećenja srca i jetre. Ne zaboravite da je jetra aktivno uključena u čišćenje tijela od kolesterola.

7. Izbacite zasićene masti iz prehrane.

Jaja, mliječni proizvodi, maslac, meso i kobasice također su dio uravnotežene prehrane. Ipak, nemojte pretjerivati ​​s ovim proizvodima.

Važno je osigurati da ne sadrže trans masti. Oni mogu povećati broj masnih čestica u krvi. Potrebno je napustiti previše kaloričnu hranu, kao i hranu s visokim udjelom soli i šećera./ zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih štiva za svakoga!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki