5 pravila čišćenja za koja ne znaju ni savršene domaćice

Oblak otrovne ‘kemije’

Kada se stvari u stanu preintenzivno obrađuju, u zrak se diže čitav oblak kemijskih komponenti koje se često međusobno ne spajaju. Može doći do intoksikacije tijela, alergijskih reakcija, oštećenja kože, pa čak i opeklina gornjih dišnih puteva.

Tajna pravilnog i brzog čišćenja doma: Evo odakle početi

Klor je okrutan i nemilosrdan

Bez sumnje, proizvodi koji sadrže klor brzo daju zamjetan učinak, omogućujući vam postizanje čistoće i bjeline stvari, te imaju baktericidna svojstva, uključujući i protiv plijesni. Ali zapamtite da je klor hlapljiva kemikalija koja aktivno utječe na sluznice i kožu.

Ove proizvode treba koristiti s velikim oprezom i bez pretjeranog entuzijazma.

Surfaktanti

Surfaktanti se nalaze u prašku za pranje, deterdžentima i deterdžentima za pranje posuđa. Najagresivniji, najjeftiniji, ali ujedno i najučinkovitiji su anionski tenzidi. Biorazgradivi neionski tenzidi su sigurniji, ali je njihova učinkovitost manja, pa se anionski tenzidi ipak dodaju deterdžentima.

Skupina surfaktanata lako i učinkovito čisti površine od najrazličitijih onečišćenja. Međutim, oni su prilično toksični i prevelike količine mogu dovesti do poremećaja funkcije jetre, problema s plućima i oštećenja kože.

10 pogrešaka u čišćenju koje nikada neće održati vaš dom čistim

Fosfati

Različite studije su pokazale da spojevi fosfora koji se nalaze u tekućinama za pranje posuđa, ako se koriste u prekomjernim količinama, mogu uništiti prirodnu obranu ljudske kože, što dovodi do razvoja dermatitisa.

Spojevi amonijaka

U različitim koncentracijama ulaze u sprejeve za pranje prozora i drugih staklenih površina, pri prekoračenju koncentracije imaju izraženo lokalno nadražujuće i opće toksično djelovanje. Pridržavajte se doza pri uporabi i dobro prozračite prostoriju!

Ftalati i formaldehid

Soli ftalne kiseline (ftalati) naširoko se koriste kao fiksatori mirisa u parfumerijskoj industriji iu proizvodnji sanitarnih proizvoda, posebice osvježivača zraka. Ako ne prekoračite dopuštene vrijednosti kada ih koristite, tada ftalati ne uzrokuju oštar negativan učinak.

Ali oni se mogu akumulirati u tijelu i meta njihovog toksičnog djelovanja je hormonalni sustav. Rezultat je razvoj hormonske neravnoteže. I neki jeftini sprejevi za osvježenje zraka sadrže formaldehid (formalin) koji ima kancerogena svojstva.

Sigurno čišćenje: 5 pravila

1. Ne biste trebali postići potpunu sterilnost, a tijekom procesa čišćenja bolje je koristiti meke proizvode, bez pretjeranog dezinfekcijskog djelovanja.

2. Organski deterdženti za pranje rublja ne sadrže tenzide, fosfate, umjetne boje ili mirise. Jedini nedostatak je njihova viša cijena u usporedbi s kemikalijama.

3. Kao osvježivač zraka može poslužiti aroma lampa s eteričnim uljima.

4. Prilikom odabira kemikalija za kućanstvo pažljivo pročitajte sastav. Što je više kemijskih komponenti, to može biti opasnije za tijelo.

5. Prilikom čišćenja nemojte prekoračiti preporučene doze. Koristite osobnu zaštitnu opremu: rukavice, masku.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki