Koje navike i uređaji povećavaju vaš račun za struju

Načini smanjenja potrošnje energije u redu “ograničiti” poskupljenja računa potrošači traže, čak i s obzirom na nova povećanja računa za struju.

U kući ima dovoljno električnih uređaja koji troše energiju, a neke svakodnevne navike o kojima se možda ne razmišlja mogu dovesti do povećanja potrošnje. Drugi pak, koji su vjerovali da će njihovim ograničavanjem vidjeti pozitivne “rezultate” na konačnom računu, na kraju ne koštaju onoliko koliko biste očekivali.

Opća “smjernica” i ono što potrošač treba imati na umu za uređaje koje ima kod kuće je: koristim ih onoliko koliko mi trebaju. To je zato što je konačno punjenje funkcija snage uređaja i njegovog vremena rada.

Pritom, osobito važno, da bi netko napravio važan “korak” prema smanjenju opterećenja, jest zamjena starih uređaja koji troše energiju s drugima energetski učinkovitiji i ekološki prihvatljiviji. Indikativno je da zamjenom starih žarulja sa žarnom niti potrošnja “pada” i do 10-15 puta pa tako upaljena svjetla u kući sada znatno manje opterećuju račun za struju.

Uređaji koji “gore”

Na “vrhu” uređaja koji troše najviše energije su kuhinjska pećnicaThe bojler i klima uređaji.

Pećnica je visoko na ljestvici uređaja koji troše energiju jer je česta uporaba, dosta vremena svaki dan a i teško ga je ograničiti.

Naprotiv, bojler i klima uređaji su uređaji koji mogu smanjiti svoju potrošnju. Kod bojlera je veliki problem kada je uključen dugo vremena, često duže nego što ikome treba, dok opterećenje je veće kada se “integrira” u solarni sustav.

Što se tiče klima uređaja, potrošnja se može smanjiti kako smanjenjem vremena rada tako i namjestivši ga na odgovarajuću temperaturu, ljeti npr. na 27 stupnjeva. Nešto što je već uočeno ovog ljeta, na mnogim radnim mjestima, kaže gospodin Laško.

Važna je i potrošnja energije željezo-što međutim obično nije svakodnevna i dugotrajna navika – već i od hladnjak. Motor hladnjaka radi 1/3 dana, odnosno ukupno 8 sati, kad god je opterećenje zbog ovog trajanja značajno. Što se tiče perilica za rubljeveliko opterećenje dolazi uglavnom pri radu na visokim temperaturama.

Odatle, ostatak kućanskih aparata (sušilo za kosu, TV, računalo itd.) imaju manju potrošnju u odnosu na gore navedene.

Na kraju, vrijedi napomenuti da gore navedeno “pravilo”, odnosno da se uređaji koriste onoliko koliko su potrebni, vrijedi i za slučaj da su u stanje pripravnosti.

Unatoč činjenici da nisu u funkciji i smatra se da ih u tom trenutku ne koristi, ipak su nastavljaju “spaljivati” struju i to zapravo tijekom 24 sata, ako sklopka nije zatvorena ili su u utičnici.

novinovac.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki