Parodontoza pogoršava artritis i bolove u zglobovima

Kada je računalna biologinja Vicki Yao sa Sveučilišta Rice pronašla tragove bakterija povezanih s parodontnom bolešću u uzorcima uzetim od pacijenata s reumatoidnim artritisom, nije bila sigurna što učiniti s njima.

Ali njezino je otkriće pomoglo pokrenuti niz eksperimenata koji su potvrdili vezu između pogoršanja artritisa i parodontitisa. Studija je objavljena u časopisu Science Translational Medicine.

Pronalaženje ove veze između ta dva stanja moglo bi pomoći u razvoju terapija za reumatoidni artritis, autoimunu upalnu bolest koja napada sluznicu zglobova i može uzrokovati probleme sa srcem, plućima i očima. Pristup koji je doveo do studije mogao bi se pokazati plodonosnim u kontekstu drugih bolesti, poput raka.

Šokantne FOTOGRAFIJE! Učitelj je pio 6 energetskih pića dnevno ne sluteći što će mu se dogoditi s jezikom

Yao je otkrio da su mikrobi u uzorcima koji su se stalno mijenjali kod pacijenata prije pogoršanja bili u velikoj mjeri povezani s bolešću desni.

“Ovdje se nadamo da ako pronađemo neke zanimljive mikrobne ili virusne potpise koji su povezani s rakom, možemo identificirati produktivne eksperimentalne smjerove za nastavak.” Ako pokusi potvrde uzročno-posljedičnu vezu između određenog virusa ili bakterije i vrste raka, onda, naravno, to može biti korisno za terapiju”, kaže istraživač.

Parodontna upala povezana je s kemijskom promjenom supragingivalnih bakterija uzrokovanih enzimom koji se oslobađa kao dio mehanizma imunološkog odgovora poznatog kao NEToza. Ova kemijska promjena “ukrašava” bakterijske antigene molekularnim markerom.

Mitovi o mršavljenju: Zašto brojanje kalorija i organska hrana nisu ključ za mršavljenje

Parodontoza i upala mogu uzrokovati pucanje sluznice u ustima, oslobađajući obilježene bakterijske antigene u krv. Kao rezultat toga, aktiviraju se protutijela koja ciljaju na te molekularne oznake i vežu ili hvataju označene antigene, tvoreći molekule poznate kao imunološki kompleksi.

Imuni kompleksi i plazmablasti talože se u tkivu zgloba, također poznatom kao sinovija, i doprinose njegovoj upali. Ponovljene epizode oralne bakterijemije uzrokuju povećani autoimuni odgovor koji zahvaća zglobno tkivo./ zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih štiva za svakoga!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki