Skriveni simptom koji na vrijeme upozorava da je srce u opasnosti

Nakupljanje kalcija u arterijama može djelovati kao prognostički marker za mogući srčani ili moždani udar, tvrdi nedavno istraživanje objavljeno u Journal of the American Heart Association.

Multidisciplinarni tim predvođen istraživačima Sveučilišta Edith Cowan napravio je napredak koji može identificirati pacijente s visokim rizikom od kardiovaskularnih događaja prije nego što se pojave simptomi.

Analiza podataka iz 52 prethodne studije u kojima su pacijenti s dolazi do kalcifikacije trbušne aorte dvostruki ili čak četverostruki kardiovaskularni rizikdok su u još gorem položaju bolesnici s kroničnom bubrežnom bolešću.

Taloženje kalcija, kao i drugih tvari poput kolesterola, uzrokuje stvaranje aterosklerotskog plaka, koji smanjuje protok krvi u krvnim žilama, što progresivno dovodi do srčanog ili moždanog udara. Čimbenici kao što su loše prehrambene navike, pušenje, sjedilački način života, pa čak i geni mogu biti povezani s pojavom i napredovanjem kalcifikacije aortne arterije.

Voditelj istraživanja dr. Josh Lewis, docent na Medicinskom fakultetu Edith Cowan, govorio je o jednom od načina da se otkrije tihi ubojica, objašnjavajući da srčana bolest često dolazi nenajavljeno, pri čemu su mnogi pacijenti propustili rane znakove kao što je kalcifikacija aorte ( u prvom stadiju obično) ili koronarna arterija.

Kako je dr. Lewis objasnio, Kalcifikacija abdominalne aorte često se nađe slučajno, zahvaljujući drugim testovima kao što su mjerenja mineralne gustoće kostiju ili X-zrake. Njegova rana dijagnoza omogućuje rano započinjanje preventivnog liječenja kao i pozitivne promjene načina života.

Nedavnu studiju, koja se temelji na trenutnom istraživanju dr. Lewisa o korištenju skeniranja mineralne gustoće kostiju u kombinaciji s umjetnom inteligencijom za otkrivanje kalcifikacije trbušne aorte, pozdravila je direktorica Nacionalne zaklade za srce Amanda Buttery.

ygeiamou.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki