Brza reakcija je ključna: ovo su simptomi moždanog udara

Moždani udar je akutni poremećaj prokrvljenosti mozga, uslijed čega dolazi do poremećaja moždanih funkcija, s različitim stupnjevima oštećenja. Nakon 55. godine života rizik od razvoja moždanog udara se udvostručuje. Više od 45 000 novih slučajeva moždanog udara registrira se svake godine u Bugarskoj.

Šišarke sprječavaju moždani udar

U ovom stanju iznimno je važna brza reakcija kako bi se pacijentu pravodobno pomoglo i smanjio stupanj oštećenja.

Pritom, međutim, malo tko bez medicinskog obrazovanja zna prepoznati simptome bolesti. Zato ćemo vas upoznati s prvim znakovima, jer to nekome može spasiti život.

Prvi simptomi su lako prepoznatljivi. Postoji specifično opadanje jedne polovice lica, nemogućnost držanja obje ruke paralelno, utrnulost ili slabost u ruci i udu, nejasan govor ili nemogućnost odgovora na vrlo jednostavno pitanje. Čak i jedan od ovih simptoma dovoljno je ozbiljan razlog da nazovete 112 i potražite hitnu pomoć.

9 pravila za sprječavanje moždanog udara

U slučaju sličnih simptoma, oboljelu osobu treba smjestiti u opušteni položaj. Dobro je da ga se okrene na bok kako se ne bi zagrcnuo ako ima nagon za povraćanjem.

Terapijsko vrijeme u kojem je moguće reagirati i spasiti pacijenta je kratko, a što osoba s moždanim udarom brže dođe do specijalizirane neurološke jedinice sposobne za liječenje moždanog udara, to znači spašen ljudski život ili manji stupanj invaliditeta.

U većini slučajeva radi se o nekontroliranom povišenom krvnom tlaku, nepoznavanju problema aritmije, fibrilaciji atrija, nedostatku prevencije, sjedilačkom načinu života, pušenju i prekomjernoj konzumaciji alkohola./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki