Što posijati u siječnju za sadnice: iskusni ljetni stanovnici znaju – ovo nije vrijeme za odmor

Početkom godine, naime u siječnju, preporuča se saditi biljke s dugim razdobljem rasta i one čije sjeme zahtijeva stratifikaciju.

Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, agronom i krajobrazni dizajner, imenovala je usjeve koji odgovaraju ovim kriterijima.

Dakle, jedan od takvih usjeva je korijen celera. Za razvoj korijenskih usjeva potrebno mu je dugo razdoblje, otprilike 6 mjeseci.

Sadnice bi trebale biti stare 2,5 mjeseca u trenutku sadnje u zemlju, plus još nekoliko tjedana za klijanje.

Sadnica
Fotografija: © Belnovosti

Dakle, ako govorimo o srednjoj zoni, tada, računajući 3 mjeseca od 1. svibnja, dobivamo datum za sjetvu sjemena – sam kraj siječnja.

Korijenski celer nije jedina kultura koja se može uzgajati u prvom mjesecu nove godine.

Ako govorimo o vrtnim jagodama, vrijeme njihove sjetve ovisi o tome kada planirate početi uzgajati sadnice u zemlji.

Ako planirate dobiti prve bobice ove sezone, morat ćete sijati sjeme u prosincu-siječnju, a sadnice posaditi u proljeće.

Ako planirate saditi grmlje u vrtu u ljetnim mjesecima, ožujak, travanj ili čak svibanj su pogodni za sjetvu sjemena. Istina, ove sezone neće biti moguće dobiti bobice, ali grmovi će se dobro ukorijeniti i položiti žetvu za sljedeću godinu.

Ranije smo vam rekli što trebate dodati da biste dobili kantu krastavaca iz grma.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki