Klasična serrano torta, Stelios Parliaros

Stelios Parliaros za nas radi jedan od svojih omiljenih slatkiša, serrano tortu, za koju je potrebno malo više iskustva u izradi slastica, ali se svakako isplati.

Materijali

Porcije: 12

Za bazu

30 gr. kakao

120 gr. brašno za sve namjene

5 jaja

125 gr. šećer

Za sirup

300 ml vode

200 gr. šećer

50 ml konjaka

Za kremu

270 gr. kuvertura 66% kakaa

250 gr. talijanski meringue*

120 gr. vrhnje 36%

600 gr. 36% mliječno vrhnje umućeno u gusti šlag

Postupak

Baza: Prosijati kakao zajedno s brašnom. Mikserom umutite jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta. Ulijte prosijani kakao i brašno i promiješajte plastičnom žlicom. Izlijte u obruč promjera 24 cm i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 25 – 30′. Pustimo da se ohladi. Bolje je napraviti dan ranije kako bi se lakše rezalo.

Sirup: Vodu i šećer kuhajte 2 minute. Ostavite da se ohladi i dodajte konjak.

Krema: Otopite kuverturu u vodenoj kupki na 50°C, tj. tek toplu, i pomiješajte s talijanskom meringom (ne prehladnom). Dodajte 120 gr. vrhnje i nastavljajući lagano miksati umiješamo i gustu kremu.

Uklapanje: Podlogu prerezati na 3 diska. U krug ili tepsiju promjera 24 cm i visine 5 cm staviti jednu ploču, namočiti je sirupom i premazati dijelom kreme. Nastavljamo ponavljajući isti postupak na druga dva pladnja, s tim što treći ukrasimo uz pomoć korneta ostatkom kreme nakon što smo desert izvadili iz kalupa.

*Za talijanski meringue:

Skuhati 180 gr. šećera sa 40 gr. vodu dok temperatura ne dosegne 115°C. U ovoj fazi istucite snijeg od 3 bjelanjka u beze snijeg. Šećer nastavljamo kuhati dok temperatura ne dosegne 123°-125°C i odmah ga polako ulijevamo u meringue, nastavljajući mutiti još 10′. Po želji obojati dodavanjem kapi boje za tijesto po želji.

časopis za masline.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki