Znanstvenici: To je ono što uzrokuje jutarnje mučnine kod trudnica




Foto: iStock/Gulliver

Studija, objavljena u časopisu Nature, otkriva da je , koji se oslobađa tijekom stvaranja fetusa, uzrok povraćanja od kojeg mnoge žene pate tijekom .

Pogledajte više:

Kako istraživanja pokazuju, sedam od deset trudnoća prati ova neugodna stanja. Za neke žene ovi simptomi mogu biti ozbiljni. To se naziva hipertermija trudnoće i najčešći je uzrok hospitalizacije žena u prva tri mjeseca trudnoće.

supruga princa Williama, patila je od toga u sve tri trudnoće. Prema rezultatima studije u kojoj su surađivali znanstvenici iz Cambridgea, Škotske, Sjedinjenih Država i Šri Lanke, mučnina i povraćanje rezultat su proteinskog hormona GDF15.

Znanstvenici su pokazali da je ozbiljnost ovog problema povezana s količinom proteina GDF15 koji proizvodi fetalni dio posteljice koji ulazi u krvotok.

To su otkrili neke žene imaju genetski veći rizik, koji je povezan s nižim razinama hormona u krvi i tkivima izvan fetusa.

Pogledajte više:

Slično tome, žene koje imaju nasljedni poremećaj krvi beta talasemiju, koji uzrokuje prirodno vrlo visoke razine GDF15 prije trudnoće, imaju malo ili nimalo mučnine.

Rast u maternici proizvodi hormon u količini na koju majka nije navikla. Što je osjetljivija na taj hormon, to će biti bolnije.”kaže profesor Stephen O’Rahilly.

Znanstvenici se nadaju da će im ovo otkriće pomoći da razviju učinkovite metode za liječenje problema.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki