Nevjerojatno ukusan sladoled za čiju pripremu nije potreban aparat za sladoled i koji će zasigurno postati vaša omiljena ljetna navika.
spreman za 40′
Simoni Kafiri
Materijali
200 g šećera + 2 žličice. juha extra
160g blanširani bademi
10-15 glaziranih višanja nasjeckanih
½ litre vrhnja
4 jaja, odvojite žumanjke od bjelanjaka
6 žličica žlica meda*
50g kuvertura, u komadima
1 žličica slatki sok od limuna
1 čašica likera Amaretto
Postupak
Stavite 200 g u lonac. šećera sa šest žlica vode. Kad prokuha, smanjite vatru i ne miješajući žlicom, lagano tresući lonac, ostavite dok ne postane karamel boje meda. Skinite karamel s vatre i dodajte krupno nasjeckane bademe miješajući drvenom kuhačom.
U karamel ulijte 200 ml vrhnja i ponovno stavite na laganu vatru 5 minuta. Dodati komadiće kuverture, promiješati da se otope i ostaviti da smjesa pričeka.
U većoj zdjeli snažno mikserom ili kuhačom za jaja umutite žumanjke s medom, dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte toplo vrhnje s bademima i lagano promiješajte plastičnom kuhačom.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, dodajte limunov sok i, dok ne bude sasvim čvrst, dvije žlice šećera. Meringue će biti glatke i sjajne. Meringu umiješajte u smjesu od karamele nježnim kružnim pokretima, odozgo prema dolje, naizmjenično s ostatkom šlaga, kao i likera.
Na kraju u smjesu umiješajte nasjeckane višnje i ulijte u duboku metalnu ili plastičnu posudu s poklopcem koju ste prethodno stavili u zamrzivač da se zamrzne.
Smjesu za sladoled ostavite 2 sata u hladnjaku da se ohladi i zatim je prebacite u zamrzivač. Nakon 45 minuta, kada se počne stezati po rubovima, izvadite ga i snažno promiješajte kuhačom ili pjenjačom, čak i ručnim mikserom. Vratite u zamrzivač.
Nastavite provjeravati sladoled svakih 30 minuta, snažno miješajući svaki put kao i prije, jer se počinje smrzavati. Ovim postupkom, koji će trajati oko 2-3 sata, sladoled se neće kristalizirati i dobit će baršunastu teksturu.
časopis za masline.gr