Znanstvenici su dokazali opasnost od toalet papira

Stručnjaci sa Sveučilišta Florida potvrdili su da toaletni papir sadrži kemikalije koje predstavljaju potencijalnu prijetnju ljudskom zdravlju.

Prema studiji, toaletni papir sadrži PFAS spojeve. To su per- i polifluoroalkilne tvari, čiji je glavni element fluor.

Ovi se spojevi mogu nakupiti u odvodima, a zatim završiti u kišnici, ribi i plodovima mora.

Stručnjaci PFAS tvari nazivaju “vječnom kemijom” jer mogu ostati stabilne tisućama godina, a također se nakupljaju u okolišu, pa čak i u ljudskom tijelu.

Ni pod kojim okolnostima NEMOJTE konzumirati ovih 8 proizvoda za bolove u zglobovima

U nekim industrijama spojevi PFAS koriste se u preradi drva u celulozu. Tako dospiju u toaletni papir, a zatim u kanalizaciju.

Tvari PFAS mogu izazvati razvoj raka, zatajenja jetre, bolesti štitnjače, astme, bronhitisa, neplodnosti, dijabetesa tipa 2 i pretilosti u dječjoj dobi.

Znanstvenici su uspjeli izolirati PFAS iz papira i krutog mulja u otpadnoj vodi, pri čemu su najčešća tvar disupstituirani polifluoroalkil fosfati (diPAP).

Osim toaletnog papira, izvori PFAS-a uključuju kozmetiku i proizvode za osobnu njegu, premaze otporne na mrlje na tekstilu, pesticide, pjenu za gašenje požara, neljepljivo posuđe, usporivače plamena, sredstva za uklanjanje mrlja, kutije za pizzu, posude za van i ambalažu za hranu.

/ zdrav.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki