Vrtoglavica i vrtoglavica: simptomi koje ne biste trebali zanemariti

Zbog hitnosti događaja, akutnog stanja i težine simptoma, pacijenti često brkaju ove pojmove. Stoga prije svega trebamo razlikovati ova dva stanja koja su simptomi, a ne bolesti.

„Vrtoglavica je osjećaj vrtnje, bilo osobe ili okoline. Vrtoglavica je nejasniji pojam koji osim vrtoglavice može uključivati ​​i druge simptome kao što su glavobolja, mučnina, apatija, sklonost nesvjestici itd.” objašnjava g. Antonis Kaberos MD, PhD, direktor ENT Surgeon Metropolitan Hospital, HealthSpot znanstveni partner.

U provedenim studijama navodi se da je do 80% opće populacije doživjelo barem jednu vertigo krizu, oboljevaju oba spola, nešto češće žene, a napadaj se obično odnosi na srednju i stariju dob.

„Vrtoglavica se dijeli na perifernu i centralnu. Periferni vertigo (zahvaćen je labirint ili vestibularni živac) karakteriziraju teški simptomi s povraćanjem, mučninom, mogućim gubitkom sluha, tinitusom i nestabilnošću koji traju od nekoliko minuta do dana. To je najčešći oblik vrtoglavice.

Centralna vrtoglavica (zahvaća središnji živčani sustav) je blaža, traje dulje i praćena je širokim spektrom simptoma kao što su glavobolja, apatija, tjelesna slabost, diplopija, obamrlost (lice-ekstremiteti), otežan govor itd.

Tipični napadaj vrtoglavice karakterizira jak osjećaj vrtnje popraćen obilnim znojenjem, mučninom, povraćanjem, ošamućenošću i osjećajima straha i tjeskobe. Ovi simptomi često navode oboljelog na imobilizaciju i ograničavanje dnevnih aktivnosti“, ističe.

Za ispravnu dijagnozu i liječenje stanja vrlo je važno da ORL specijalist dobije detaljnu anamnezu od bolesnika i njegove okoline.

“Prije svega treba odrediti trajanje vrtoglavice. Dakle, vrtoglavica od nekoliko sekundi obično je posljedica benigne položajne vrtoglavice (najčešći uzrok periferne vrtoglavice), od nekoliko minuta do vestibularne migrene koja je obično praćena migrenskom aurom i fotofobijom, od nekoliko sati do Meniereova sindroma (njegova karakteristična je duga povijest i ponavljanje napada u vremenu) i nekoliko dana kod vestibularnog neuritisa.

Naknadno se kliničkim pregledom ispituje prisutnost popratnih simptoma kao što su nistagmus oka, tinitus, tinitus, neurološki poremećaji i sl., kako bi se specijalist mogao uputiti i utvrditi uzrok vrtoglavice.

U nekoliko slučajeva bit će potrebno laboratorijsko snimanje i neurootološko testiranje, a veliku pomoć pruža i Dix-Hollpikeov test.

Ovisno o nalazima potrebna je suradnja s liječnicima drugih specijalnosti kao što su neurolozi, kardiolozi, ortopedi i dr. kako bi se mogao pronaći uzrok vrtoglavice i pravilno liječiti pacijenta“, naglašava g. Caberos sažimajući uzroke vrtoglavice.

Uobičajeni uzroci vrtoglavice

Periferna vrtoglavica

1. Benigna položajna vrtoglavica

2. Meniereov sindrom

3. Vestibularni neuritis

4. Infekcije uha

5. Trauma

Središnja vrtoglavica

1. Migrena

2. udarci

3. Multipla skleroza

4. Tumori mozga

5. Parencefalitis

Drugi uzroci

1. Metaboličke bolesti

2. Ortostatska hipotenzija

3. Autoimune bolesti

4. Nuspojave uzimanja lijekova (aminoglicidi, barbiturati, diuretici, antihipertenzivi)

5. Psihološki uzroci

Zaključno, “treba spomenuti da je vrtoglavica, iako je težak simptom koji iznenađuje i plaši bolesnika, najčešće uzrokovana uzrocima koji nisu toliko ozbiljni za zdravlje bolesnika”, zaključuje g. Camperos.

prototema.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki