Tako nećemo dobiti gripu

Ako ne želite da vas ovogodišnja gripa stavi u krevet, poduzmite nešto. Zaštitite obranu svog tijela na jednostavne načine i držite viruse podalje. Kako ćemo to učiniti?

Daleko od hladnoće. Bilo da se radi o uredskom kolegi koji se skupio i kašlje ili o našem partneru kojemu curi nos, moramo se držati udaljenosti – doslovno. Budući da kapljice koje se oslobađaju kašljanjem ili kihanjem dosegnu udaljenost veću od 4,5 metara unutar jedne sekunde, dobro je držati se sigurnog razmaka. Samo se po sebi razumije da se ne rukujemo, niti grlimo nekoga tko je vidno složan. 70% prehlađenih nosi virus na rukama, zato se izbjegavamo rukovati s onima koji su vidno zbunjeni.

Dobar san. Nužan uvjet za jačanje obrambenih snaga organizma je dovoljno sati sna (7-9 sati ovisno o našim potrebama). Ako se probudimo s osjećajem da smo se naspavali, nema razloga za brigu. No, ako nam kapci ujutro budu teški, onda je dobro ranije otići u krevet.

Provjetravamo kuću i ured. Prenapučenost u slabo prozračenim prostorima pogodno je polje za prijenos virusa u zimskim mjesecima. Stoga svakodnevno provjetravamo prostore u kojima provodimo mnogo sati.

Pametno se oblačimo. Nosimo dovoljno toplu, ali ne i tešku odjeću, kako bismo je po potrebi mogli skinuti jednu po jednu. Također je dobro izbjegavati nagle promjene temperature.

Izbjegavamo pretrpanost. U ovo doba godine češće se nalazimo u zatvorenim prostorima, s nedovoljno ventilacije iu bliskom kontaktu s drugim ljudima, odnosno u uvjetima koji pogoduju prijenosu virusa. Dobro je u tim slučajevima što manje boraviti u prostoriji ili obavezno otvoriti prozor kako bi se obnovio zrak. Također, ako se nađemo u autobusu s velikom gužvom, dobro je pokušati pronaći mjesto blizu otvorenog prozora.

Često peremo ruke. Možda najvažnija mjera za sprječavanje prijenosa virusa je dobro pranje ruku sapunom i vodom najmanje 20 sekundi. Ako nemamo na raspolaganju tekuću vodu i sapun, možemo upotrijebiti neki antiseptički gel ili maramice za čišćenje. Također je dobro zapamtiti da lice ne smijemo dodirivati ​​rukama. Što češće rukama dodirujemo lice, veće su šanse za prijenos virusa s ruku na nos i usta, odnosno “vrata” virusa.

Su hodali! Tjelesna aktivnost ključna je za jak imunološki sustav. Stručnjaci preporučuju 20-30 minuta dnevnog vježbanja. Najjednostavnija opcija je svakodnevno hodanje.

ygeiamou.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki