“Bell” EMA: Tko ne bi trebao uzimati lijekove za začepljenost nosa

Povjerenstvo za sigurnost Europske agencije za lijekove (EMA) danas je u petak preporučilo nove mjere za uzimanje lijekova koji sadrže pseudoefedrin kako bi se smanjili rizici od sindroma posteriorne reverzibilne encefalopatije (PRES) i sindroma reverzibilnog cerebralnog vazospazma (RCVS).

Pseudoefedrin je stimulans koji se često koristi kao dekongestiv kod ljudi koji su prehlađeni ili alergični.

Esencija je sadržana u nekoliko pripravaka koji se daju za prehladu i gripu u Grčkoj i daju se bez liječničkog recepta.

PRES i RCVS su rijetka stanja koja mogu uključivati ​​smanjenu opskrbu mozga krvlju, potencijalno uzrokujući ozbiljne komplikacije opasne po život.

Uz brzu dijagnozu i liječenje, simptomi PRES-a i RCVS-a obično nestaju.

Lijekovi koji sadrže pseudoefedrin ne smiju se koristiti kod bolesnika s visokim krvnim tlakom koji je ozbiljan ili nekontroliran (neliječen ili otporan na liječenje) ili s teškom akutnom (iznenadnom) ili kroničnom (dugotrajnom) bolešću ili zatajenjem bubrega.

Zdravstveni djelatnici trebali bi savjetovati pacijente da odmah prestanu koristiti ove lijekove i potraže liječenje ako razviju simptome PRES-a ili RCVS-a, kao što su:

  • jaka glavobolja s iznenadnim početkom,
  • osjećati se bolesno,
  • povraćati,
  • zbunjenost,
  • epileptičkih napadaja
  • i smetnje vida

Nove preporuke EMA-e za pseudoefedrin

Preporuke EMA-e došle su nakon pregleda svih dostupnih dokaza, uključujući podatke o sigurnosti nakon stavljanja lijeka u promet, koji su pokazali da je pseudoefedrin povezan s rizicima od PRES-a i RCVS-a.

Informacije o proizvodu za sve lijekove koji sadrže pseudoefedrin treba promijeniti i ažurirati kako bi uključile rizike povezane s PRES i RCVS i nove mjere koje je potrebno poduzeti.

Informiranje liječnika o pseudoefedrinu

U kontekstu davanja savjeta o aspektima koji se odnose na sigurnost lijekova, relevantno povjerenstvo EMA-e raspravljalo je o trenutnom informiranju zdravstvenih djelatnika s važnim informacijama o proizvodima koji sadrže pseudoefedrin.

Povjerenstvo će zatim obavijestiti zdravstvene djelatnike o mjerama za smanjenje rizika od PRES i RCVS nuspojava povezanih s ovim lijekovima.

Izvješće o lijekovima koji sadrže pseudoefedrin bit će proslijeđeno EMA-inom Odboru za lijekove za ljudsku upotrebu (CHMP).

vijesti247.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki