Mikropigmentacija usana – koji su zdravstveni rizici?

Mikropigmentacija usana je polutrajni postupak koji daje zasićeniju boju i ispravlja oblik usana. Zahvat se izvodi strojem kojim se tetoviraju usne, uvodeći male točkice pigmentnih tvari u gornji sloj kože (epidermu).

Pigment se sastoji od organskih ili anorganskih prirodnih pigmentnih tvari ili kozmetičke tinte za tetoviranje. Pigment se bira prema svačijoj želji, a ne prema prirodnoj boji usana. Boja je svijetla nakon postupka, ali gubi 50% svoje zasićenosti nakon zacjeljivanja usana.

Sam zahvat je bolan pa je potrebno primijeniti kontaktni anestetik u obliku kreme kako bi se smanjio osjećaj boli i nelagode. Prije zahvata ne preporučuje se uzimanje lijekova poput ibuprofena, aspirina ili dodataka kao što su omega-3, ginko biloba ili vitamin E jer oni povećavaju krvarenje i modrice.

Mikropigmentacija je polutrajni postupak, jer se mora ponavljati kroz određeno vrijeme kako bi se održao dobar rezultat. U prosjeku je dobro osvježiti boju svakih 24-36 mjeseci jer se stanice kože stalno zamjenjuju novima i zbog toga boja blijedi. 2-3 sata nakon zahvata usne imaju bogatu boju, ali i blagu oteklinu koja se spušta. Drugi dan se stvara krusta koju ne treba guliti jer pomaže zacjeljivanju. Treći i četvrti dan usne se aktivno ljušte, a peti su zacijelile. Konačni rezultat može potrajati do 6 tjedana.

Moguće nuspojave postupka uključuju:

  • Infekcija ako korišteni instrumenti nisu pravilno sterilizirani;
  • Alergijske reakcije na neke od sastojaka tinte;
  • Granulomi, koji su mala područja upale koja nastaju kada stanice percipiraju tintu kao strano tijelo;
  • Keloidi su uzdignuti ožiljci koji mogu nastati kao odgovor na bilo kakvu ozljedu kože. Međutim, vjerojatnije je da će se keloidi pojaviti kod uklanjanja tetovaže nego kod postupka kao što je mikropigmentacija usana;
  • Neki pigmenti u tinti mogu reagirati s magnetima u MRI snimci. Osobe koje su bile podvrgnute zahvatu mogu osjetiti oticanje ili peckanje na tom području ako imaju ovu vrstu skeniranja. To je obično rijetka i privremena pojava, ali osobe s mikropigmentacijom usana trebaju obavijestiti svog liječnika ili radiologa prije nego što odu na magnetsku rezonancu.

Proces zacjeljivanja je sličan onom kod tetovaža. Primjećuje se otok i crvenilo područja koje se može ublažiti ledom ili hladnim oblogom. Preporuča se nanošenje masne kreme kako bi se ubrzao proces zacjeljivanja. Hidratacija i zaštita od sunca također su važni čimbenici, kao i izbjegavanje napornog vježbanja do tjedan dana nakon zahvata.

Izvori:

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki