Tradicionalnoj ladeniji Kimolos dodajte gruyere i dobit ćete ukusnu pizzu.
Spremno za 50′
Dimitris Skarmoutsos
Materijali
700 g brašno
30g suhi kvasac
4 zrele rajčice
3 velika luka, tanko narezana
250 g ribani gruyere
1 šalica maslinovog ulja
1 žličica slatki origano
sol, svježe mljeveni papar
Postupak
U tepsiji pomiješajte brašno s malo soli i u sredini napravite udubinu. Ulijte kvasac koji ste otopili u 3/4 šalice tople vode i mijesite dok ne postane mekano i homogeno tijesto koje se ne lijepi za ruke. Po potrebi tijekom mijesenja dodajte malo vode. Ostavite tijesto oko 1 sat da se diže.
U međuvremenu narežite rajčice na ploške i pomiješajte ih u posudi s ploškama luka, soli, paprom i origanom.
Zagrijte pećnicu na 170˚C. Tijesto podijelite na pola i oblikujte kuglice. Svaku lopticu posebno otvarati i stavljati u podmazane kalupe. Dlanom pritisnite tijesto da se otvori, prekrivši cijelo dno svake posude.
Na površinu tijesta rasporedite smjesu rajčice i luka i pospite naribanim sirom. Pokapajte pizze maslinovim uljem. Pecite svaki oko 30 minuta, dok tijesto ne porumeni i dok se sir ne otopi.
časopis za masline.gr