Dobrobiti artičoke i ideje kako je isprobati

Artičoka je sezonsko povrće koje je najbolje u proljeće, a posebno pred kraj. Ovo svestrano povrće ima jedinstven okus i teksturu što ga čini popularnim sastojkom mnogih jela. U nastavku ćemo pogledati nutritivne prednosti artičoke i dati neke ideje za recepte za njezino uključivanje u vaša jela.

Nutritivne prednosti artičoke

Artičoke su prepune vitamina i minerala koji su neophodni za dobro zdravlje. Dobar su izvor vitamina C, kalija, magnezija i vlakana. Također su niskokalorične, što ih čini odličnim izborom za regulaciju tjelesne težine.

Jedna od ključnih zdravstvenih dobrobiti artičoka je njihova sposobnost da pomažu probavu. Sadrže spoj zvan cinarin koji stimulira proizvodnju žuči u jetri. Žuč pomaže u razgradnji masti i pomaže u apsorpciji hranjivih tvari iz hrane. Također se pokazalo da snižavaju razinu kolesterola, što može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Artičoke su bogate antioksidansima koji pomažu u zaštiti tijela od oštećenja slobodnih radikala. Također su dobar izvor folata, vitamina B koji je važan za rast i razvoj stanica. Osim toga, artičoke su bogate vlaknima koja pomažu u regulaciji razine šećera u krvi i potiču osjećaj sitosti.

Sadrže li artičoke proteine?

Da, artičoke sadrže nešto proteina, ali nisu njihov značajan izvor. Artičoka srednje veličine (oko 120 grama) sadrži oko 3 grama proteina, što je relativno malo u usporedbi s drugim izvorima proteina. Na primjer, porcija od 120 grama kuhanih pilećih prsa sadrži oko 26 grama proteina, što je mnogo više od količine koja se nalazi u artičokama. Međutim, artičoke su još uvijek hranjiv i zdrav izbor hrane, osobito zbog visokog sadržaja vlakana i hranjivih tvari.

Kako odabrati i kuhati artičoke

Kada birate artičoke, potražite one koje su čvrste i teške za svoju veličinu. Listovi trebaju biti čvrsti, a boja tamnozelena bez znakova žućenja ili posmeđivanja.

Artičoke se mogu kuhati na pari, kuhati, peći ili peći na roštilju. Za kuhanje artičoka na pari stavite ih u lonac s nekoliko centimetara vode i kuhajte ih na pari 25-30 minuta dok listovi ne omekšaju. Za kuhanje artičoka prerežite ih na pola i natrljajte maslinovim uljem i češnjakom. Pecite u pećnici na 200 °C 25-30 minuta.

Ideje za recepte za artičoke

Salata s pečenim artičokama – Sparite pečene artičoke s miješanim povrćem, cherry rajčicama i vinaigrette od limuna za osvježavajuću salatu.

Umak od špinata i artičoke – Pomiješajte kuhani špinat, srca artičoke, češnjak i krem ​​sir za ukusan umak.

Pečene artičoke s limunom i češnjakom – Artičoke premažite maslinovim uljem i češnjakom i pecite dok ne omekšaju. Iscijedite svježi limunov sok na vrh za dodatni okus.

Pizza od artičoka i gljiva – Na koru za pizzu stavite umak za pizzu, narezane gljive, srca artičoke i sir mozzarella za ukusan vegetarijanski rezultat.

Pileća prsa s artičokama i špinatom: Ovaj recept je ukusan način da se artičoke uklope u glavno jelo. Pileća prsa otvorite i nadjenite mješavinom srca artičoke, špinata, krem ​​sira, češnjaka i parmezana. Zapeći u pećnici.

Rižoto od artičoka i gljiva: Ovaj kremasti i krepki rižoto idealan je za ugodnu večeru kod kuće. U tavi propirjajte gljive i narezana srca artičoke s češnjakom i lukom. Dodajte arborio rižu i miješajte dok se lagano ne prepeče. Postupno dodavajte pileći temeljac uz stalno miješanje dok riža ne omekša i smjesa postane kremasta. Završite parmezanom i nasjeckanim peršinom.

Salata od artičoka i paradajza: Ova šarena i cool salata savršena je za proljeće i ljeto. Ubacite srca artičoke, cherry rajčice, narezani crveni luk, svježi bosiljak i jednostavan vinaigrette napravljen od maslinovog ulja, limunovog soka i senfa. Poslužite kao prilog ili dodajte pečenu piletinu ili škampe da bude kompletan obrok.

Artičoke su povrće bogato hranjivim tvarima koje nudi mnoge zdravstvene prednosti. Mogu se pripremati na razne načine i svestran su sastojak mnogih jela. Probajte uključiti artičoke u svoje obroke ovog proljeća i uživajte u njihovom jedinstvenom okusu i teksturi.

oblik.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki