Što će se dogoditi ako svaki dan jedete crvenu papriku?

Jesu li crvene paprike zdrave?

Crvena paprika je nutritivno bogata namirnica, što znači da sadrži vitamine, minerale i vlakna.

Dakle, što se događa ako jedete crvene paprike svaki dan?

Vitamini, minerali i drugi biljni spojevi u crvenoj paprici dodaju neke važne zdravstvene prednosti.

Smanjuje se rizik od raka

Crvene paprike sadrže beta-kriptoksantin, spoj koji vaše tijelo pretvara u vitamin A. Neka istraživanja sugeriraju da hrana bogata beta-kriptoksantinom može pomoći u smanjenju rizika od raka mjehura, pluća i debelog crijeva.

Vaš mozak radi bolje

Crvene paprike sadrže antocijane – prirodne spojeve koji su odgovorni za njihovu crvenu boju. Ovi pigmenti, koji se nalaze u mnogo tamnocrvenog ili ljubičastog voća i povrća, mogu imati zaštitni učinak na moždane stanice. Istraživanja pokazuju da antocijanini mogu pomoći u usporavanju problema s pamćenjem i kognitivnog pada kako starimo.

Prehrana bogata antocijanima povezana je s boljim pamćenjem kod starijih osoba. Iako ne postoji siguran način za sprječavanje kognitivnog pada, jedenje crvene paprike vašem će mozgu dati hranjive tvari koje su mu potrebne za najbolje funkcioniranje.

Dobit ćete olakšanje od artritisa

Hrskavica je elastično tkivo koje prekriva krajeve vaših kostiju i sprječava ih da se trljaju jedna o drugu. Osteoartritis, najčešći tip artritisa, rezultat je upale i razgradnje hrskavice.

Mnogi ljudi razviju osteoartritis zbog normalnog trošenja. Ali prave hranjive tvari, poput nekih iz crvene paprike, mogle bi pomoći u ublažavanju bolova u zglobovima.

Crvena paprika sadrži veliku količinu vitamina C, koji liječi i regenerira tkiva, uključujući hrskavicu. Istraživanja pokazuju da vitamin C pomaže u smanjenju boli uzrokovane artritisom koljena. Crvena paprika također sadrži protuupalne spojeve koji bi mogli pomoći u ublažavanju simptoma osteoartritisa.

Održavanje zdravlja crijeva

Odrasli bi trebali unositi 25 do 35 grama vlakana svaki dan, ali većina ljudi to ne čini. Prehrana bogata vlaknima ima mnoge prednosti, uključujući zdravlje probavnog sustava.

Crvena paprika ima izvrsnu količinu vlakana, pa je odličan način da povećate unos. Vlakna pomažu u sprječavanju probavnih problema poput zatvora, a mogu čak pomoći u prevenciji raka debelog crijeva.

Paprike su odlične u svim bojama

Iako crvena paprika ima mnogo važnih nutrijenata upravo zbog svoje crvene boje, sve su paprike dobre za vas. Stoga se ne morate osjećati kao da nešto propuštate ako više volite žutu, narančastu ili zelenu papriku. Uostalom, jedenje hrane različitih boja svaki dan najbolji je način da dobijete potrebne vitamine i minerale.

Ako ne volite crvenu papriku, probajte nešto drugo crveno — poput čili papričice, crvenog kupusa ili cikle. Zatim dodajte druge boje poput batata. Ako je vaš tanjur pun boja, na dobrom ste putu.

jenny.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki