Jednostavna jela za Novu 2024. godinu: jednostavan i ukusan svečani stol!

Što učiniti ako nemate vremena dugo stajati za štednjakom i pripremati kisele krastavce ili su vam kulinarski talenti daleko od titule majstora kuhara, a želite ukusan i lijep novogodišnji stol? Odgovor je jednostavan: pripremite jednostavna novogodišnja jela i promišljen jelovnik.

Od njih je sastavljen sljedeći jelovnik za svečanu gozbu:

Cijelo pile u pećnici

Postoje dvije vrste jednostavnih mesnih jela: ona koja se brzo pripremaju, ali zahtijevaju stalno sudjelovanje domaćice u procesu kuhanja, i ona koja se duže pripremaju, ali ne zahtijevaju stalnu kontrolu nad procesom kuhanja.

Druga vrsta uključuje pile pečeno cijelo, za što će vam trebati:

  • 1 srednji trup piletine;
  • 350 g nezaslađenog jogurta bez punila i aditiva;
  • 30 g cilantra;
  • sol, papar, curry i ostali začini.

Pecite na sljedeći način:

  1. Operite piletinu i osušite je papirnatim ručnicima. U posebnoj posudi pomiješajte jogurt, sitno sjeckani cilantro, sol i začine.
  2. Ovom mješavinom dobro natrljajte trup sa svih strana i stavite ga u hladnjak na 12-20 sati da se marinira.
  3. Zatim zagrijte pećnicu na 180-200 stupnjeva. Posudu za pečenje obložite folijom, na nju stavite piletinu i pecite dok ne bude pečena i porumeni. To može trajati od 40 do 60 minuta.

Kako biste utvrdili je li piletina gotova, samo je probodite nožem. Ako iscuri bistri sok, meso je gotovo.

Novogodišnja svinjetina sa suhim šljivama

Priprema ovog vrućeg jela od svinjetine ne traje duže od pola sata. Što može biti jednostavnije, pogotovo za ljubitelje mesa u slatko-kiselom umaku? Kada kupujete meso za ovo jednostavno novogodišnje jelo, prednost treba dati masnijim komadima. Prikladni su but, vrat, donji dio trbuha ili prsna kost.

Popis potrebnih sastojaka:

  • 400 g svinjskog filea;
  • 100 g suhih šljiva;
  • 50-70 g suhih trešanja;
  • 150-200 g luka;
  • 40 g umaka od rajčice;
  • 15 ml balzamičnog octa;
  • sol, papar i biljno ulje.

Algoritam radnji:

  1. Ulijte biljno ulje u tavu i stavite je na vatru. Dok se ulje zagrijava, ogulite i nasjeckajte luk na pola kolutića, prebacite ga u tavu i pirjajte 2-3 minute.
  2. Svinjetinu narežite na srednje komade, dodajte na luk, pržite sve zajedno 5-7 minuta. Zatim dodajte ocat, sol, začine, umak od rajčice.
  3. Nakon par minuta u sadržaj tave dodajte sušeno voće. Suhe šljive nije potrebno kuhati na pari, ali im je potrebno izvaditi koštice. Sve dinstajte na srednjoj vatri dok meso ne bude pečeno.

Ako u kuhinji nemate balzamičnog octa, meso možete preliti mješavinom soja umaka (80 ml), meda (20 g) i limunova soka (5 ml).

Pečeni krumpir – jednostavno i zadovoljavajuće jelo

– stalni favorit među prilozima na svakoj blagdanskoj gozbi. Recepti za jela od krumpira mogu biti složeni ili jednostavni, zahtijevajući minimalno sudjelovanje domaćice. Dakle, uz skromne kulinarske vještine i nedostatak vremena za kuhanje, pečeni krumpir možete poslužiti kao prilog za Novu godinu.

Za pripremu će vam trebati:

  • 800 g gomolja krumpira srednje veličine i duguljastog oblika;
  • 30 g biljnog ulja;
  • sol, mljeveni crni papar, curry i suho talijansko bilje po ukusu.

Napredak:

  1. Krompir se može kuhati sa ili bez ljuske. U prvom slučaju pažljivo operite gomolje četkom i obrišite papirnatim ručnikom. Oguljeni krumpir također oprati i osušiti.
  2. Svaki krumpir narežite na nekoliko približno jednakih ploški i stavite u posudu za pečenje. Sve pospite solju, začinima i začinskim biljem pa prelijte uljem i dobro promiješajte.
  3. Tepsiju s krumpirom stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 40-60 minuta. Ako pet minuta prije kraja kuhanja uključite konvekciju ili roštilj, na kriškama će se pojaviti ukusna zlatna korica.

Začine s kojima se krumpir peče mogu se mijenjati prema vašem ukusu, na primjer, dodajte češnjak propušten kroz prešu ili osušen. Ako vrući prilog prije posluživanja pospete svježim nasjeckanim začinskim biljem, postat će još ukusniji.

Rolat sa crvenom ribom

Blagdansko predjelo treba biti jednostavno i ukusno jelo za čiju pripremu treba minimalno vremena. Korištenje upravo takvih recepata omogućit će vam da pripremite bogat i zadovoljavajući stol u samo nekoliko sati. Svi ovi zahtjevi su ispunjeni.

Trebat će vam:

  • 1 tanki armenski lavash;
  • 250 g krem ​​sira;
  • 200 g lagano slanog lososa;
  • 20 g kopra;
  • 20 g zelenog luka;
  • 20 g lišća zelene salate;
  • 15 ml soka od limuna.

Redoslijed radnji:

  1. Zelje je potrebno oprati i osušiti, rasporediti na papirnati ručnik. Zatim sitno nasjeckajte kopar i luk i pomiješajte s krem ​​sirom, dodajući istovremeno sok od limuna.
  2. Na stol raširite tanki list armenskog lavaša i namažite ga ravnomjernim slojem sira i začinskog bilja. Crvenu ribu narežite na tanke kriške koje ravnomjerno rasporedite po pita kruhu. Na to stavite čiste i suhe listove zelene salate.
  3. Sve zarolajte u čvrstu roladu, izrežite na porcije i predjelo je spremno za posluživanje. Da se izrezani komadi rolade ne bi raspadali, mogu se povezati perjem mladog luka.

Mesne i sirne ploče

Koliko god salata i drugih jela bilo na stolu, neće biti potpun bez mesne i sirne ploče. Osim toga, ovo je najlakši način da brzo nahranite neočekivane goste, i to ne samo na Novu godinu.

Prilikom ukrašavanja tanjura s mesom ili sirom, trebali biste uzeti u obzir savjete iskusnih domaćica:

  1. Kobasice i mesne proizvode treba narezati vrlo tanko. Naravno, možete kupiti gotove rezove u vakuumskom pakiranju ili se ovom uslugom poslužiti u supermarketu ili možete oštrije naoštriti nož i sve napraviti sami.
  2. Sir se može rezati na tanke ploške ili male kockice. Kriške napravljene kovrčavim nožem izgledat će lijepo. Da biste spriječili vremenske uvjete sira, bolje je ne rezati ga unaprijed. Evo nekoliko ideja za.
  3. Sir se dobro slaže s medom, orašastim plodovima i voćem (grožđe, jagode, kruške, smokve) pa se mogu koristiti i za osmišljavanje sirne ploče, npr. odvajajući njima različite vrste sireva.

  1. Najjednostavnija vrsta rasporeda je postavljanje u slojeve, kada je svaki sljedeći redak manjeg promjera od prethodnog. Možete jednostavno položiti kriške ili ih možete smotati u uredne cijevi. Ideje za inspiraciju možete pronaći na fotografiji.

  1. Sirne i mesne ploče mogu se kombinirati na jednom jelu, ali da se okusi proizvoda ne miješaju, bolje ih je odvojiti, primjerice voćem ili maslinama.

Punjena jaja sa sirom

Također vrlo jednostavno za pripremu s raznim nadjevima. Najteže u procesu njihove pripreme je oguliti jaja tako da površina bjelanjka ostane glatka bez oštećenja. Da biste to učinili, nakon kuhanja ih morate odmah ohladiti pod tekućom vodom, zatim ih malo zgnječiti tako da se na ljusci pojave pukotine i ostaviti da odstoje još 10-15 minuta u hladnoj vodi.

A za pripremu punjenih jaja sa nadjevom od sira, trebat će vam sljedeći sastojci:

  • 6 tvrdo kuhana jaja;
  • 100 g tvrdog sira;
  • 100 g mrkve;
  • 10 g češnjaka;
  • 40-60 g majoneze;
  • kopar, sol i začini.

Kako kuhati:

  1. Svako jaje prerežite po dužini na dvije polovice i pažljivo izvadite žumanjke.
  2. Sir i mrkvu naribajte u zdjelu na najsitnije ribež, kuhane žumanjke zgnječite u mrvice, a češnjak protisnite kroz prešu. Dodajte majonezu, sol, papar i dobro promiješajte.
  3. Dobivenom smjesom žlicom punite polovice bjelanjaka, lijepo ih složite na posudu za posluživanje i po vrhu pospite nasjeckanim začinskim biljem.

Žumanjci za punjenje mogu se pomiješati ne samo s nasjeckanim sirom, već su prikladni konzervirana riba, jetra bakalara, pržene gljive, crveni kavijar i drugi.

Salata “Šišarka”

Na prvi pogled se čini da je teško postići takav realizam, ali proces pripreme jela je jednostavan, baš kao njegov sastav:

  • 200 g tvrdog sira (možete uzeti nekoliko različitih vrsta);
  • 100 g mekog krem ​​sira;
  • 10-15 g češnjaka;
  • 5 g Dijon senfa;
  • bademi i ružmarin za ukras.

Način kuhanja:

  1. Tvrdi sir naribajte na najsitnije ribež, dodajte meki krem ​​sir, protisnuti češnjak i senf kroz prešu. Smjesu dobro izmiješajte i oblikujte u češer ili dva.
  2. Smjesu od sira stavite na tanjur, a zatim u salatu u redove i malo pod kutom ubacite jezgre badema, oponašajući stožac. Nakon toga preostaje samo dodati zelenilo koje će imitirati borovu granu.

Umjesto cijelih orašastih plodova možete koristiti bademe ili nezaslađene kukuruzne pahuljice, salata će također izgledati kao kornet, ali će proces ukrašavanja trajati puno duže.

Marshmallow kolač bez pečenja

Jednostavna novogodišnja jela nisu samo grickalice i salate, tu su i mnoge lijepe, ukusne i jednostavne slastice, poput kolača od sljeza bez pečenja.

Ova poslastica uključuje:

  • 3 gotova biskvita (mogu se kupiti u trgovini);
  • 300-400 g marshmallows;
  • 300 g oblatni;
  • 500 ml vrhnja za šlag (33%);
  • 100 g šećera u prahu;
  • marmelada, svježe ili konzervirane bobice i voće, razni slatkiši i slatkiši za ukrašavanje.

priprema:

  1. Ohlađenu kremu istucite sa šećerom u prahu u čvrstu, čvrstu kremu. To ćete lakše učiniti ako metlice od miksera stavite u zamrzivač na 15-20 minuta.
  2. Kremom namažite prvi biskvit, a zatim na njega što čvršće rasporedite polovice marshmallowa. Praznine između marshmallowa napunite kremom, prekrijte drugim slojem kolača, opet kremom i slojem marshmallowa.
  3. Prekrijte marshmallows trećim korama, a zatim ih premažite kremom sa svih strana. Zalijepite kolutove oblatne čvrsto jednu uz drugu na stranice deserta, a na vrh stavite dekor od bombona, slatkiša i bobičastog voća.

Kako oblatne ne bi padale s kolača, mogu se vezati lijepom satenskom vrpcom, koja se prije posluživanja skine. Za par sati u hladnjaku cjevčice će se dobro zalijepiti i tortu možete rezati bez problema.

Pečene jabuke

Jednostavan, ali vrlo ukusan desert koji se lako poslužuje u porcijama može se napraviti od jabuka.

Za ovo će vam trebati:

  • 5-6 srednjih jabuka;
  • 100 g oraha;
  • 100 g grožđica;
  • 20-40 g meda;
  • cimet, šećer u prahu po ukusu.

Proces pečenja korak po korak:

  1. Jezgre oraha sitno nasjeckajte nožem. Grožđice operite i osušite, ali nemojte ih kuhati na pari u kipućoj vodi, postat će mekane, prožete sokom od jabuke koji se pusti tijekom pečenja.Pomiješajte orahe, grožđice, med i cimet.
  2. Jabuke operite i obrišite. Zatim oštrim nožem odrežite “poklopac” na vrhu i izrežite jezgru, ostavljajući stjenke debljine oko 1 cm.
  3. Jabuke napunite nadjevom od sušenog voća i orašastih plodova, poklopite poklopcima i pecite. To se može raditi u mikrovalnoj pećnici 4-5 minuta na najvećoj snazi ​​ili u pećnici na 180 stupnjeva 15 minuta.

Prije posluživanja ovu jednostavnu slasticu možete posuti šećerom u prahu.

Koktel bum bum

Ukusan jelovnik je nemoguć bez. Naravno, ne biste trebali mijenjati tradiciju i bolje je proslaviti Novu 2024. godinu uz čašu šampanjca, ali tijekom gozbe svoje goste možete počastiti nečim novim, na primjer, koktelom na bazi pjenušavog pića i soka od naranče .

Omjeri sastojaka:

  • 200 ml bijelog ruma;
  • 180 ml šampanjca;
  • 180 ml slatkog vermuta;
  • 100 ml soka od naranče.

Kako to učiniti:

  1. Ulijte rum, vermut i sok u shaker. Dodajte zdrobljeni led i dobro protresite.
  2. Ulijte sadržaj shakera zajedno s ledom u čaše i nadopunite šampanjcem. Ukrasite piće kriškama ili figurativno nasjeckanom koricom naranče.

Pripremajući jednostavna jela za Novu godinu, možete provesti obilnu i ukusnu blagdansku noć u društvu obitelji i prijatelja, trošeći minimalno vremena i truda na pripremu za praznik, što će vam omogućiti da se zabavljate cijelu noć bez dobivanja umoran.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki